Kysymys:

Ostin Audiin 2.8 -92 vahingossa biobensaa, kone alkoi vähitellen käynnistyä huonosti, kunnes ei lähtenyt käyntiin ollenkaan. Ostin tavallista bensaa ja sain koneen käyntiin useiden starttauksien jälkeen, nyt kone toimii taas hyvin. Ohjekirjassa kielletään pirtun käyttö bensan seassa. Onko pirtu aiheuttanut jotain haittaa koneelle esim bensapumpulle . Onko olemassa olemassa tutkimustuloksia eri automerkkien sopivuudesta biobensalle, kuka korvaa aiheutuneet vahingot?

Tapio Ketonen:

Enpä usko, etä tuo ns. biobensa olisi tuollaista aiheuttanut, ellet käynyt Ruotsissa tankkaamassa E85:ttä. Paremminkin tuntuisi, että siinä on ollut jostakin muusta kysymys. Olisiko ollut vettä bensassa. Mutta jos olet tankannut ruotsalaista pirtuseosta, niin se on eri asia. E85 on huonompaa käynnistymään.

Se pirtukielto on annettu siksi, että esimerkiksi jääneston käytöstä ei suihkutuskoneessa ole mitään hyötyä. Mitään vauriota tai haittaa ei se pieni tilkka alkoholia, joka ns. biobensassa on, voi aiheuttaa.

Normien mukaan bensiinissä saa olla enintään 5 % alkoholia, ja Nesteen myymä biobensa pysyttelee tuon rajan alapuolella. Alkoholin aiheuttamat vauriot voisivat esiintyä lähinnä tiivisteiden tai letkujen vuotamisena. Niitä vikoja voi noin vanhassa autossa jo esiintyä muutenkin.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.