Kysymys:

Moottoritiellä on usein työmaan kohdalla nopeusrajoitus ja ohituskieltomerkki. Mitä tämä ohituskielto tarkoittaa? Jos olen jo vasemmalla kaistalla, saanko ajaa ohi autosta, joka ajaa hiljempää kuin rajoitus? Onko ainoastaan siirtyminen oikealta kaistalta vasemmalle ja ohitus kielletty?

Itse en ole huomannut ohituskieltomerkillä olevan minkäänlaista vaikutusta kehenkään. Jonot jatkavat kuten ennenkin, ja ohitetaan aivan kuin merkkiä ei olisi ollutkaan. Onko tälle tapaukselle olemassa joku oma säädös, jossa olisi selitetty, mitä saa tehdä ja mitä ei?

Tapio Ketonen:

Tietyömaiden liikenteen ohjaus on Suomessa aivan mitä sattuu. Järkeä ja järjestelmällisyyttä ei useinkaan löydy. Esimerkiksi nopeusrajoitukset jäävät turhan usein roikkumaan koskaan päättymättä.

Tuohon ohituskieltoon voisi tietenkin olla selityksenä se, että ruuhka-ajan ulkopuolella tie kavennetaan yksikaistaiseksi, ja merkit jäävät näkyviin, vaikka ruuhka-ajaksi tie muutetaankin taas kaksikaistaiseksi.

Ruuhkaliikenteessä ei ole ohittamista, jos autojonot liikkuvat eri tahtiin. Jos esimerkiksi moottoritiellä oikea kaista vetää vasenta paremmin, silloin saa mennä ohi.

Tieliikenneasetus (5.3.1982/182) sanoo pykälän 7 kolmnnessa momentissa seuraavaa:
Edellä kulkeva ajoneuvo on moottoritiellä ohitettava vasemmalta. Jos ajoneuvot kuitenkin ajavat jonossa tai käyttävät opastusmerkein tietylle liikennesuunnalle tarkoitettuja ajokaistoja taikka jos ohittava ajoneuvo käyttää linja-autokaistaa, on edellä kulkevan ajoneuvon ohi ajaminen oikealta ajokaistaa vaihtamatta sallittu.

Itse soveltaisin tätä periaatetta myös tuohon alussa mainittuun tilanteeseen. Kaistan vaihtaminen tekee mielestäni ohi ajamisesta selkeästi ohittamisen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.