Kysymys:

Kun auton tavaratilaa mitataan niin mitä eroa on VDA mitassa ja PSA mitassa
VDA käyttää moni mut PSA käyttää ainakin Peugeot.
Olen vertailemassa nissanin ja Peogeotin tavaratilaa

Tapio Ketonen:

Olen kyllä sitä mieltä, että nyt sekoilet. En ole koskaan kuullut tai lukenut tuollaisesta mittausmenetelmästä. PSA Peugeot Citroën käyttää ainakin omissa lehdistötiedotteissaan saksalaisperäisiä VDA-litroja. Lyhenne VDA tarkoittaa Saksan autoteollisuusyhdistystä, joka on alunperin kehittänyt menetelmän.

Tämän menetelmän virallinen nimi on ISO 3832, ja tällä numerolla tavaratilan mittausnormi löytyy myös esimerkiksi Suomen Standardisoimisliiton verkkokaupasta osoitteesta www.sfs.fi. Standardi on uudistettu viimeksi vuonna 2002. Jos nelisivuisen englanninkielisen standardin hinta 28 euroa + alv eli 34,16 euroa tuntuu kalliilta, sen voi käydä lukemassa ilmaiseksi Suomen Standardisoimisliiton kirjastossa. Osoite on Maistraatinportti 2, Helsingin Pasilassa. Kirjasto on avoinna arkisin kello 8-16.

Opel ilmoittaa tilavuudet viitaten ECIE-mittausmenetelmään, mutta siitä ei löydy mitään tietoja ainakaan Internetistä. Rohkenen kuitenkin olettaa, että käytännössä samasta VDA-menetelmästä siinäkin on kysymys.

VDA-mittausmenetelmässä tavaratilaan sijoitetaan 200 x 100 x 50 mm kokoisia kappaleita niin paljon kuin tavaratilaan hattuhyllyn alle sopii. Jos hyllyä ei ole, mittaus tehdään ikkunoiden alareunan tasolle. Samaa menetelmää sovelletaan myös mittauksiin, jotka tehdään kattoon saakka tai istuimet käännettyinä, mutta ellei tästä ole mainintaa, tarkoitetaan ns. normaaliasentoa eli tilannetta, jossa istuimet ovat käyttökunnossa ja hattuhylly paikoillaan.

Peugeot ilmoittaa 207-mallin tavaratilan tilavuudeksi 270 litraa (tai itse asiassa tiedotteessa käytetään yksikkönä kuutiodesimetriä, dm3, joka on sama asia kuin litra. Tilalle ilmoitetaan myös "vesitilavuus", joka on 310 litraa.

VDA-mittauksen suorakulmaiset särmiöt eivät mukaudu tavaratilan pyöreisiin muotoihin yhtä hyvin kuin vesi, joten tuo 14,8 % ero on luonnollinen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.