Kysymys:

Oon ostamassa pikkuautoa ja ihastunut Citroen C2 1.4 VTR Sensodriveen vm-05. Citikkaa kohtaan on ennakkoluuloja sekä sensodriven toimivuuteen? Osaatko valaista asiaa kun tuntuu ettei ole monellakaan käyttökokemusta. Tekniset tiedot yms. tiedän jo.

Tapio Ketonen:

Ennakkoluuloihin en ota kantaa, ne ovat jokaisen ihan oma asia. C2 edustaa tyypillistä pikkuautotekniikkaa, joka on kevyttä ja mahdollisimman yksinkertaista, yleensä myös toimivaa. Tuskin C2 on mitenkään muita vastaavia pikkuautoja huonompi tai parempi.

Sensodrive on Citroënin nimitys järjestelmälle, jolla tavallinen manuaalivaihteisto on laitettu toimimaan automaattisesti. Näitä on ollut markkinoilla jo vuosikausia useilla valmistajilla. Esimerkiksi Toyota Yaris ja Opel Corsa ovat myynnissä näillä vaihteistoilla, ja samaa tekniikkaa käytettiin myös huipputaloudellisissa Audi A2:n ja Volkswagen Lupon ns. kolmen litran malleissa.

Vaihteiden valinta ja perinteisen yksilevykytkimen käyttö on automatisoitu sähkötoimisten servomoottorien avulla, ja koko hommaa ohjaa eletroniikka. Vaihteita voi käyttää joko automaattisesti tai käsin, Citikassa vaihteita hoidetaan formulatapaan ratin alle sijoitetuilla viiksillä, muissa on perinteinen keppi lattiassa.

Käytössä automatisoitu manuaalivaihteisto on helppo. Sillä ajetaan kuten perinteisellä automaatilla, ainoa havaittava ero on vedon katkeaminen vaihtamisen ajaksi. Kone vaihtaa rauhallisesti, joten sportikasta ajotyyliä harrastaville se ei sovi. Vastaavasti rauhallinen vaihtaminen takaa vaihteiston ja kytkimen toiminnan pitempään, kuski ei pysty niitä niin helposti rikkomaan.

On selvää, että vikariski on perinteistä manuaalia suurempi, koska monimutkaisempi rakenne tuo aina lisää vikamahdollisuuksia. Kohtuuton tuo riski ei mielestäni kuitenkaan ole, ja sitä pitää punnita toisessa vaakakupissa ajon miellyttävyys.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.