Kysymys:

Jos pikkuautolla koittaa vetää yli 2 tonnista asuntovaunua, mitä pikkuautolle, tai asuntovaunulle, tapahtuu?

Millainen auto on tarkoitukseen paras? Vai pitäisikö hommaan käyttää traktoria? Tosin sellainen ei taitaisi olla kätevä jos meinaa yli 100km lenkkejä ajaa...

Tapio Ketonen:

Lähdetään ensiksi siitä, mitä kuskille tapahtuu. Jos vaunu painaa enemmän kuin rekisteröintitodistuksessa on sallittu, kuski saa sakot, ja vaunu voidaan määrätä jättämään tien varteen.

Liian painavan vaunun vetämisessä nyt ei normaalisti tapahdu mitään ihmeempää, paitsi että jos vetovoima ei riitä, vaunu ei nouse jyrkimpiä mäkiä ylös. Varsinaiset riskit liittyvät jarruttamiseen. Matkailuvaunussa tosin on työntöjarrut, jotka toimivat varsin herkästi, mutta silti raskas hinattava voi työntää kevyen veturin peräpään luistoon, ja silloin mennään miihin sattuu. Kyllä esimerkiksi Suzuki Alto olisi sellainen veturi, että iso vaunu veisi sitä minne sattuu.

Autolle ei liian raskaan vaunun vetämisestä aiheudu vaurioita, jos auton mitoitukset ovat kohdallaan. On vain käytettävä pienempiä vaihteita. Kunnollisen vetokoukun kiinnitykset kyllä kestävät melkoisen ylikuormittamisenkin, mutta onhan toki olemassa vaara siitä, että joko koukku tai sen kiinnitykset koriin pettävät. Siksi painorajat on asetettu.

Paras vetäjä on nelivetoinen, mitä raskaampi, sen parempi. Traktorillahan vaunu toki kulkee ketterästi, ja liikennetraktori kulkee viittäkymppiä. Mutta kun traktorissa on tilaa enintään yhdelle apumiehelle, eikä vaunussa saa ajon aikana olla, niin mitä järkeä noin suurta kolossia on hinailla? Kaksi mahtuu pienempäänkin.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.