Kysymys:

Olen ihmetellyt uuden Corollan (1.6 SOL sedan, ajettu 1500 km) bensan kulutusta. Valmistaja lupaa keskikulutukseksi 7.0 l/100km. Itselläni auto vie 8.0l/100km. Myyjäliike selitti kulutuksen syyksi auton uutuuden karheutta. Voiko pitää paikkansa ?

Tuulilasin kestotestissä 1.4 Corolla sedan meni 1. kuukautena tehtaanarvoihin. Itselläni ajotietokone näyttää keskinopeudeksi 59 km/h. Ajan pääasiassa maantietä vakionopeudensäädin päällä mittarinopeudella 105 km/h.

Ihmetystä aiheuttaa se, että samalla reitillä Avensis 2002 1.8 LiftBackin kulutus on ollut 1,5 vuoden ajalta juuri tehtaan lupaama 7,4 l/100 km (myös vakkarilla). Avensis on 85 kg painavampi kuin Corolla. Silti nyt syyskuussa Avensiksen kulutus oli vain n. 7.2 l/100km. Corollan moottori ottaa kyllä samalla nopeudella n. 300-400(=3300-3400 rpm) kierrosta enemmän kuin Avensiksen kone.

Tapio Ketonen:

Ensinnäkin pieni korjaus. Kyseessä ei ole mikään tehtaan lupaama keskikulutus vaan tehtaan ilmoittama, EU-direktiivin edellyttämällä tavalla mitattu yhdistetty polttonesteenkulutus. Se mitataan laboratoriossa tarkkaan määrätyllä tavalla. Kukaan ei siis lupaa, että auto käytännössä kuluttaisi tuon verran. Kuitenkin tuo yhdistetty kulutus on usein lähellä auton käytännön kulutusta, ja tähän mttauksella on toki pyrittykin.

Auto kyllä herkistyy ajokilometrien myötä, mutta silti kulutus tuntuu korkealta. Kannattaa jatkaa tarkkailua, ja jos kulutus ei ota laskeakseen, kannattaa vaikka pyytää yhdelle keikalle lainaksi toinen samanlainen auto ja tankata se täyteen ennen ja jälkeen reissun. Tällä tarkoitan, että se tankataan todella täyteen, niin paljon, ettei bensaa enää mahdu säiliöön tippaakaan. Tämän perusteella sitten lasketaan kulutus. Jos toinen Corolla kuluttaa selvästi vähemmän, silloin ostamassasi autossa on vikaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.