Kysymys:

Kerropa, mitä virkaa on automaattivaihteiston overdrive-kytkimellä. Missä tilanteissa sitä olisi hyvä käyttää ja onko esim. ajonopeudella väliä? Tuttavallani on kyseisellä overdrive-automaatilla varustettu Nissan Cedric 2,8 diesel SGL vm-85. Onko Tuulilasi koskaan testannut ko. autoa?; mitkä ovat sen teho- ja vääntölukemat? Entäpä huippunopeus ja kiihtyvyys 0-100 km/h? Kiitos jo etukäteen!

Tapio Ketonen:

Ylivaihteen käyttö säästää polttonestettä, siksi se on suositeltavaa etenkin pitkässä maantieajossa. Tuon ajan automaatit oli suunniteltu bensa-autoihin, ja koska dieselin käyntinopeus on paljon pienempi, ilman ylivaihdetta välityssuhdevalikoima olisi turhan pieni. Jos perävälitys olisi laitetttu riittävän harvaksi, ykkösvaihde olisi jäänyt turhan suureksi.

Nissanissa on kuutoskone, mutta siltikään ylivaihdetta ei kannata kytkeä turhan pienissä nopeuksissa päälle, jotta moottorin värinät eivät rikkoisi paikkoja.

Tuota vuosimallia emme ole testanneet, mutta aiempia kylläkin. Tehoa oli 63 kW eli 85 hv, mikä tuohon aikaan oli oikein mukavasti. Vääntöä tai suoritusarvoja ei käsiarkistostani nyt löytynyt,

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.