Kysymys:

Akusta. Latailin varastossa seissyttä akkua ja aikomus oli laittaa se käyttöön. Volttimittarilla voltit näytti yli 13 lukemaa. kiinni laitettuna valot ynnä muut laitteet toimi hyvin vaan startillepa ei virtaa riittänytkään. Pilaantuuko tällainen kauan lataamattomana ollut akku siten, että se ei enää varastoikkaan tarvittavaa amppeerimäärää ladattaessa?

Tapio Ketonen:

Pilaantuupa hyvinkin, jos se on ollut tyhjänä. Akun toiminta perustuu siihen, että sen levyissä on lyijymassaa, joka akkua purettaessa muuttuu lyijysulfaatiksi (PbSO4) ja lyijyoksidiksi (PbO2). Ladattaessa ne hajoavat lyijyksi ja sulfaatti-ioniksi sekä happi-ioniksi. Vastaavasti purettaessa akkuhapossa olevat vety- ja sulfaatti-ionit sitoutuvat lyijyyn, jolloin akkuhappo laimenee, eli sen ominaispaino laskee.

Jos lyijysulfaatti saa olla levyjen pinnassa pitkään, se alkaa kiteytyä. Kiteytynyt lyijysulfaatti ei enää hajoakaan, vaan se muodostaa kovan kerroksen. Happo ei enää pääsekään tekemisiin puhtaan lyijyn kanssa, joten sähköä luovuttava reaktio ei pääse riittävässä määrin tapahtumaan. Napajännite nousee ladattaessa aivan normaalisti, mutta kuormitettaessa akku ei enää annakaan virtaa. Valot voivat syttyä, mutta startille virta ei riitä.

Jos akku on käyttämättömänä, sitä pitää latailla säännöllisesti eli mielellään kuukauden välein. Paras paikka säilyttää akkua on kylmässä. Hyvin ladattu akku säilyy ongelmitta kovassakin pakkasessa, mutta aivan tyhjä jäätyy hapon laimenemisen takia jo -7 asteen pakkasessa.

Sota-aikana ja sen jälkeen akkuja tekohengitettiin puhdistamalla levyjen pinnat lyijysulfaatista. Akut olivat tuolloin pikikantisia, ja ne oli mahdollista avata. Puhdistamisen jälkeen sitten vain uudet hapot sisään, ja hetken aikaa akku taas toimi paremmin. Nykyiset muovikoteloidut akut ovat kyllä heti ongelmajätettä, jos ne eivät toimi kunnolla. Eikä hintakaan päätä huimaa. Jos kapakassa ryyppää perusakun hinnan, niin kotimatkalla ei vielä jalkakaan pahasti vipata.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.