Kysymys:

Jos laitan pakettiautoon paripyörät niin saanko ajella tällä edelleen B-kortilla??
Minulle kerrottiin että kantavuuden lisääntyessä paripyörät tekevät pakettiautosta kevytkuorma-auton/kuormurin, ja vaatii näin ollen C-kortin!! Pitääkö tämä paikkansa??

Tapio Ketonen:

Ei kuorma-autoja niin helposti tehdä! Auton rakennemuutokset ovat jokseenkin aina sellaisia, että ne pitää hyväksyttää muutoskatsastuksessa. Paripyörien laittaminen vaatinee yleensä taka-akseliston vaihtamisen, ja sekin kuuluu noihin katsastettaviin muutoksiin.

Muutos kannattaa aloittaa kysymällä asiasta katsastusasemalta. Sieltä saa tietoa muutokselle asetettavista ehdoista. Periaatteessa jos kyseistä automallia on valmistettu myös paripyörin, muutoksen pitäisi onnistua, mutta kannattaa kysyä ensiksi leiman lyöjältä.

Pelkkä akseliston vaihtaminen ei vielä muuta pakua kuorma-autoksi. Tilanne on se, että ainakaan vanhemman mallisissa autoissa ei kuorma-autossa voi olla yksittäispyöriä, kantavuus ei riitä. Tilanne on toinen uusissa Mersu Sprintereissä tai VW Craftereissa, joissa käytetään myös sellaisia rengastyyppejä , joiden kantavuus riittää yksittäisasennuksenakin.

Pakettiautossa sen sijaan voi olla paripyörät, ja sellaisia pakuja toki on aikaisemmin ollut enemmänkin myynnissä. Esimerkiksi talvirengaskustannukset ovat kuitenkin neljällä pyörällä pienemmät kuin kuudella, joten paripyörät ovat käytännön syistä jääneet pois.

Kuorma-autoksi muuttaminen edellyttää yleensä myös jousituksen vahvistamista. Mutta tätäkin kannattaa kysyä siltä katsastusmieheltä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.