Kysymys:

Kiitokset asiallisesta Toyotan dieselmoottorien ongelmia koskevasta verkkopalvelun jutusta.Viimeisessä kappaleessa on kuitenkin mielestäni ikävä virhe, joka sietäisi tulla oikaistuiksi.

Ketonen valittelee, ettei Toyotalla ole merkkikohtaista tiepalvelua ja ongelmista kärsivät uudet Toyotat pitäisi hinauttaa korjaamolle vakuutusyhtiön piikkiin.

Kuluttajansuojalain 18 §
"Ostajalla on oikeus vaatia, että myyjä korjaa virheen tai toimittaa virheettömän tavaran. Tällainen oikaisu on suoritettava kohtuullisessa ajassa ja siten, ettei ostajalle aiheudu siitä kustannuksia tai olennaista haittaa."

Olennaista siis on, ettei korjauksesta saa aiheutua kuluttajalle kustannuksia. Niinpä hinauslasku kuuluu ilman mitään mutinoita Toyotoa-kauppiaan maksettavaksi, kuten myöskin korjatun auton kuljettaminen takaisin asiakkaalle. Toki ainakin takaisinkuljetusta voi fiksu kuluttaja olla vaatimatta, kunhan on saanut korjauksen ajaksi sijaisauton käyttöönsä.

Mielestäni maksan aivan riittämiin vakuutusmaksuja ilman sitäkin, että Toyota yrittää lykätä kulujaan meidän kaikkien maksettavaksi.

Automerkkien tiepalveluiden suhde kuluttajansuojalakiin olisi muuten hyvä juttuvinkki. Kiitettävästi olette tuoneet esiin sitäkin, että käytettyjen kohdalla myönnettävät rajoitetut tai omavastuuosuuden sisältävät takuut ovat yleensä täyttä puppua. Kuluttajansuojalaki on pakottavaa lainsäädäntöä eli firma ei voi omilla takuuehdoillaan poistaa sen asettamia vaatimuksia.

Tapio Ketonen:

Niin, onhan tuo toki totta. Asiakkaan kannalta tilanne on kuitenkin se, että jos haluaa saada autoliikkeen maksamaan hinauslaskun, lasku pitää ensiksi maksaa itse, omasta pussista, ja vaatia sitten autoliikettä korvaamaan kulut. Jos liike ei korvaa, siten pitää viedä asia kuluttajaviranomaisten kautta eteenpäin. Parhaassa tapauksessa korvaus tulee - jos tulee - vasta vuosien kuluttua.

Jos sen sijaan käytetään kaskovakuutuksiin liittyvää autopalveluvakuutusta, hinausyritys laskuttaa yleensä suoraan vakuutusyhtiötä, joten omat rahat eivät ole kiinni. Tai jos se ei jostakin syystä onnistu, vakuutusyhtiö kuitenkin maksaa korvauksen kohtuullisen nopeasti. Parasta tässä on, että hommassa ei ole omavastuuta, eikä se laske bonuksia. Arvaapa, kumman vaihtoehdon minä valitsisin!

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.