Kysymys:

Mistä saatte kestotestatuille autoille hinnan, josta sitten lasketaan arvonalenema? Esim. uusin lehti Passatin arvo vm.05 ajettu 30tkm =31800e. Mitenkä voi olla? Ainakin autotalli.comista löytyi vuoden uudempia ja vähemmän ajettuja alle 30000e. Lisäksi nämä hinnat oli pyyntihintoja eikä myyntihintoja.

Tapio Ketonen:

[Jorma oli vastannut tähän 11.1. lähetettyyn kysymykseen jo tammikuussa, mutta yksi ruksi oli jäänyt merkkaamatta syöttösivulle, ja kysymys vastauksineen ei ollutkaan näkyvissä. Niinpä laitoin tähän uudemman päiväyksen, jotta tämä tulisi paremmin näkyville.
Tapio Ketonen]

Hei!

Hyvä kysymys ja oikeaan aikaan vuodesta.

Kestotestatun auton arvonalenema tutkitaan testin päättyessä. Tämän Passatin hinta selvitettiin joulukuun alkupuolella. Jouduin antamaan poikkeuksellisen aikaisin ennen vuodenvaihdetta tiedon jutun tekijälle.

Tutkimme asiaa seuraavasti:

1. Katsomme, millaisia autoja on myynnissä, ja mitä niistä pyydetään
Aineistona on tässä www.autotalli.com -palvelu. Siis autoliikkeiden varastoissa olevat autot.

2. Olemme yhteydessä autoliikkeisiin ja rahoitusyhtiöihin. Tunnustelemme automallin hintatasoa, myytävyyttä ja hintaa, jolla auto on ostettavissa autoliikkeestä.

3. Tutkimme Grey-Heniltä hankkimaamme tietoa, josta näemme autojen hintakehityksen, kun autot ovat tulleet vanhemmiksi (tyypillisesti 2-4 vuotta vanhoiksi).

4. Yhdistämme tiedot

Kaikkein hankalin ajankohta on vuodenvaihde. Autokaupassa eletään edelleenkin siten, että kalenterivuoden vaihtuminen vanhentaa autoa enemmän kuin siirtyminen kuukaudesta toiseen.

Tammikuun Tuulilasin numerossa ei ilmeisesti käy riittävän hyvin esille se, että auto oli tullut 12 kk ikään marras-joulukuussa, ja auto hinnoiteltiin silloin.

Nyt eletään tammikuuta. Näen, että Passatteja on enemmän tarjolla kuin kuukausi sitten. Ja nyt sitten autotkin ovat vuosimallin perusteella vanhentuneet kaksi vuotta, vaikka auto todellisuudessa on 13 kk vanha! Osasyynä on se, että juuri nyt autokauppa siivoaa ulos vaihtoautoja, joita tulee sisään suuria määriä, kun tammikuussa luovutettavat uudet autot (jotka myytiin marras-joulukuussa) rekisteröidään ja annetaan ostajille.

Yleisesti voi sanoa, että ensimmäisen 12 kk aikana uuden auton arvosta katoaa 14 - 25 %. Siis enemmän kuin autoverolakiin kirjoitettu määräys 1 % edellisen kuukauden jäännösarvosta. Vielä joulukuussa Passat piti hintansa hyvin. Nyt samasta autosta saa kyllä selvästi vähemmän.

Autokauppias, jota jututin opasti muinua seuraavasti: Katsopa tullin tilastoja käytettynä tuotujen autojen arvonalenemisesta. Vertaa marraskuussa verotuspäätöksen saaneiden autojen arvoja helmi-maaliskuun autojen arvoihin. Näet että auton arvo on alentunut ainakin 10 % (samanlainen auto).

Kyllä tulli tietää, sillä on laaja kokemuspohja käytetyistä autoista. Noin 30 000 käytettyä autoa vuodessa ja muutama tuhatta korjausta tai muuta lisäselvitystä sen lisäksi.

Niin ja alennustasokin on tarkoin tullin tiedossa. Yllättävän vakaana se vaan säilyy.
Miten mahtaa säilyä dieselinä tuotavan käytetyn Citroen C4:n arvo?

Oletko muuten lukenut esimerkiksi nämä jutut
Tuulilasin netistä?

http://www.tuulilasi.fi/valokeila/?subarea=trendit&article=114725

http://www.tuulilasi.fi/valokeila/?subarea=trendit&article=111070

http://www.tuulilasi.fi/valokeila/?subarea=trendit&article=100466

Terveisiä

Jorma Viitanen

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.