Kysymys:

Kerropa, miksi parivertailuun tai muuhunkin testii otetaan auto, joka ei vastaa myyntimallia? Volvo S80 oli joku superesittelymalli, jota ei myynnissä sellaisenaan ole. Toinen asia, kirjoitetaanko teillä arvostelut ja kommentit autoista ilman mitään asiantuntijan oikolukua tai miten on mahdollista seuraava? "V70 Volvossa on tavaratilan sivulasit lämmitetty" Joku kirjoittaa tietämättä asiasta mitään ja kukaan ei tarkista, että mitä lehtiin kirjoitellaan. Ihmettelee epätietoinen

Tapio Ketonen:

Vertailuun, koeajoon tai testiin otetaan se auto, jonka maahantuoja toimittaa. Kun sitten kesken testin havaitaan, että auto onkin jokin aivan ihmeellinen himmeli, yleensä ei enää voida tehdä juuri mitään.

Ikävä kyllä Volvon tapoihin kuuluu, että miltei kaikki lehdistölle annettavat koeajoautot tulevat erikoistilauksena Ruotsista, ja valitettavan usein niiden varustus poikkeaa jollakin lailla ns. Suomen normaalivarustelusta. Tuo parivertailussa ollut S80 oli ollut myös TM:llä ajossa.

En ole nähnyt tuota tietoa lämmitetyistä sivulaseista, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö sellainenkin teksti olisi saattanut lehteen päästä.

Kun toimittaja on kirjoittanut jutun, teksti menee editointiin, mikä tarkoittaa, että sitä tarvittaessa mahdollisesti lyhennetään ja siitä korjataan kirjoitus- ja kielioppivirheet - tai siis ainakin pyritään korjaamaan. Tässä vaiheessa ei pääsääntöisesti juttujen sisältöön enää puututa, kyllä lähtökohta on se, että toimittajan pitää tuntea asia josta kirjoittaa.

Ns. "asiantuntijan oikoluku" olisi tietenkin hieno ajatus, mutta sehän edellyttäisi, että esimerkiksi autoesittelyn tai -koeajon kohdalla tämä "asiantuntija" tekisi käytännössä ssaman työn toiseen kertaan. Aika idioottimaista hommaa, väittäisin.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.