Kysymys:

Etenkin tähän aikaan vuodesta teillä lentää autoista kiviä ja nastoja muiden autojen tuulilaseihin ja pelteihin. Harmittavan yleistä etenkin pk-seudun vilkasliikenteisillä moottori- ja kehäteillä. Ilmassa on sekä risteyslueiden hiekoituksista talvirenkaiden lamelleihin uponneita pikkukiviä, että nastarenkaista irtoavia nastoja.

Kysymys kuuluu: Onko kiven tai nastan lennättäjä missään olosuhteissa "vastuullinen" sivullisen autolle aiheuttamastaan vahingosta? Jos on, miten pitää tilanteessa toimia? Miten vakuutukset asiaan suhteutuvat? Vai pitääkö kanssa-autoilijan vain niellä harmituksensa visuaalisen ja taloudellisen vahingon tapahduttua?

Tapio Ketonen:

Jos kivi tai nasta lentää normaalisti ajettaessa, niin eipä tuolle voi kumpikaan osapuoli yhtään mitään. Eri juttu on, jos joku kaahaa tolkutonta vauhtia soratiellä ja roiskii kiviä hurjalla vedätyksellä päin vastaantulijaa. Aivan sama juttu koskee irtosoralla tapahtuvaan vauhdikkaaseen ohitukseen.

Näissä tapauksissa suurin ongelma on aiheuttajan tunnistamisen ohella tahallisuuden tai tuottamuksellisuuden todistaminen. Jos syyllisyys onnitutaan pitävästi todistamaan, korvaus hoitunee liikennevakuutuksen kautta, sehän maksaa ne vahingot, joita autolla on aiheutettu toiselle ajoneuvolle tai ihmisille. Useimmissa tapauksissa vauriot kuitenkin menevät omaan piikkiin.

Maalivauriot ovat yleensä pieniä, niiden korjaaminen onnistuu pienellä korjausmaalipurkilla ja vaikkapa tulitikun päällä. Uutta vastaavaan kuntoonhan ne eivät näin tule, mutta maalitippa vauriokohdassa estää ainakin ruostumisen.

Lasivauriot sen sijaan eivät ole pikku juttuja. Tuulilasin vaihtaminen autoon saattaa tulla maksamaan parituhatta euroa, jopa ylikin. Autoihin saakin nykyisin lasivakuutuksia.

Kiveniskemien korjaamiseen paras tapa on korjaaminen. Mahdollisimman pian vaurioitumisen jälkeen tehty korjaaminen läpinäkyvällä hartsilla häivyttää kiveniskemän jäljen pois näkyvistä. Vakuutusyhtiöt Pohjolaa lukuun ottamatta maksavat korjauksen, eivätkä veloita omavastuuta. Näin siksi, koska korjaaminen säästää myös vakuutusyhtiön rahoja verrattuna koko lasin vaihtamiseen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.