Kysymys:

Autossani on rengaskokona 205/40/17. Koska alkuperäinen aluvanne ei oikein silmääni miellyttänyt, ostin uudet 17" aluvanteet. Nyt tuntuu kapeampien talvirenkaiden (15-tuumaiset ja kitkarenkaat)jälkeen meno aika raskaalta. Tuntuu, että kaasua joutuu tehokkaasta autosta huolimatta painamaan enemmän, auto ei rullaa yhtä herkästi ja bensaa palaa enemmän. Voiko vanteiden painavuus tehdä tuon? Onko saman kokoisissa aluvanteissa merkittäviä painoeroja? Mikä on painoeron kokonaisvaikutus mm. auton kiihtyvyyteen, sitkeyteen jne (fysiikan lait)?

Tapio Ketonen:

Vanteiden painolla ei ole käytännön vaikutusta kiihtyvyyteen tai menon keveyteen. Painoerot ovat sittenkin erittäin pieniä. Teoriassa kevyemmillä vanteilla saadaan jousittamaton massa pienemmäksi, ja tämä saa pyörät seuraamaan paremmin tien pintaa, mikä parantaa pitoa.

Jos kokonaismassa kasvaa, kiihtyvyys heikkenee. Puolitoista tonnia painavassa autossa parinkymmenen kilon vaikutus on kuitenkin liki olematon. Tuollekaan tasolle vanteidn painoero on vaikea saada.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.