Kysymys:

Kerropa, miten saan tietää onko auto kolaroitu? Kysymykseni heräsi kun olin ostamassa käytettyä -99 vuosimallin autoa. Auto oli kyllä siisti ja muuten kunnossa, mutta epäilykdeni heräsi kun huomasin rekisteriotteesta, että auto oli katsastettu vuoden 2000 maaliskuussa vaikka ensimmäinen katsastus olisi vasta tänä kesänä. Saako esimerkiksi katsastusasemalta tietoja auton katsastus syystä?

Tapio Ketonen:

Rekisteriotteessa on kaksi kohtaa katsastukselle. Kohta Vuoden katsastus toimitettu ja Muutoskatsastus. Jos Huomautuksia tai erikoisehtoja -kohtaan on merkitty rekisteröintipäivämäärä ja se poikkeaa kohdassa Käyttöönottopvm. ilmoitetusta, silloin on syytä epäilyyn.

Sinänsä katsastukselle voi olla monta syytä, joten viisainta on tiedustella auton historiaa Ajoneuvohallintokeskuksen puhelinpalvelusta numerosta 0100-7810. Kysely maksaa 2,95 euroa/min pvm. Sieltä selviää, jos auto on ollut poistettuna rekisteristä.

Jos kolari on ollut niin paha, etä auto on lunastettu ja poistettu rekisteristä, rekisteriotteessa pitäisi myös näkyä merkintä edellisestä tunnusmerkistä.

Mutta jo mälli on ollut sen verran lievä, ettei autoa ole lunastettu vaan ainoastaan korjattu, ainoa keino saada asiasta selkoa on tutkia auto kunnolla ja etsiä jälkiä korjauksesta. Kyllä ne useimmiten löytyvät, kun osaa oikein hakea. Pikkukolhuja ei kyllä löydä, mutta eipä niistä ole väliäkään.

Katsastusasemat arkistoivat tarkastuskortit, ja niistä saattaa selvitä tieto katsastuksen syystä.

Tuli vielä mieleen yksi syy ylimääräiseen katsastukseen. Jos autoon on asennettu esim. erikoista kokoa olevat renkaat tai vanteet, se on pitänyt tästä syystä katsastaa. Kyseessä on tällöin muutoskatsastus.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.