Kysymys:

Moi, uudessa Insigniassa on hienot AFL valot (melkein kaikki automaattista) mutta päiväsaikaan minkäälainen kynttilä ei pala takana ja edessä vain LEDit vaikka vettä tulisi kuinka rajusti ja pyyhkijät päälle. Niin esitteessä (net ) kuin käyttöohjeissa mainitaan "Huonon kelin valot. Kytkeytyvät automaattisesti käyttöön sateella alle 70 kilometrin tuntinopeudessa tai kun tuulilasinpyyhkimet kytketään päälle. Valaisevat liukkaat tiepinnat muita valokuvioita tehokkaammin." Eikun manuaalisesti päälle jos haluat näkyä. Tästä vaaramomentista olisi voinut mainita valoartikkelissa jokin aika sitten.

Juuri noin kaikkien uusien autojen automaattiset huomiovalot toimivat, ja direktiivi edellyttää niiden toimivan juuri näin. On vähän epätietoisuutta saisivatko takavalot palaa, yleinen tulkinta asiasta on, että eivät.

Suomen edustajat eivät ilmeisesti olleet riittävän valppaina, kun valomääräyksiä väännettiin. Nyt jälkikäteen takavalopakon saaminen on vaikeaa, väittäisinpä jopa epätodennäköiseksi.

Toisaalta se Insignia kyllä kytkee ajovalot päälle, kun keli riittävästi pimenee. Ongelmana meillä ovat lumipyrypäivät. Silloin valoa saattaa riittää niin paljon, että pysytään automaattisilla päiväajovaloilla, mutta takana onkin sellainen pölly, että koko autosta ei takaapäin näy mitään. Tuolla kelillä pitää itse kiertää valokytkintä oikealle, silloin ajovalot kytkeytvät,  ja samalla sytttyvät myös takavalot.

Tapio Ketonen:

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.