Kysymys:

Voiko identtisellä tekniikalla varustettu suurempitilavuuksinen bensamoottori kuluttaa raskaalla kuormalla vähemmän bensaa, kuin pienempitilavuuksinen?

Tapio Ketonen:

Voi. Moottorin ominaiskulutus eli kulutus tuotettua kilowattituntia kohti on eri kuormitusasteilla ja käyntinopeuksilla erilainen. Tästä asiasta laaditaan usein tilannetta kuvaamaan ns. simpukkakäyrä, nimi johtuu siitä, että taloudellisin alue on varsin pieni, ja samaa ominaiskulutusta osoittavilla käyrillä rajatut alueet muodostavat simpukkaa muistuttavan kuvion.

Suuren moottorin suurempi kulutus perustuu siihen, että moottori toimii useimmiten taloudellisuuden kannalta liian kevyellä kuormituksella, ominaiskulutus jää suureksi. Raskaasti kuormitettaessa pienelle moottorille käy aivan samoin, se joutuu toimimaan epätaloudellisella kuormitusalueella. Vastaavassa kuormitustilanteessa suuremmalla moottorilla varustettu ajopeli pääsee todennäköisesti toimimaan paremmissa olosuhteissa.

Tähän perustuu myös se, että joissakin autoissa ilmoitettu EU-kulutus ja käytännön kulutuslukemat poikkeavat kovin paljon toisistaan. Kun välityssuhteet on valittu siten, että EU-kulutuksia mitttaessa päästäisiin mahdollisimman pieneen kulutukseen, käytännön elämän raskaammat ajo-olosuhteet saavatkin kulutuksen nousemaan paljon laboratoriossa mitattua suuremmaksi.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.