Kysymys:

Kerropa, onko ranskalaisilla eri muuntokerroin kilowateista hevosvoimiksi? Niin muistan jostain lukeneeni. Ainakin muistaakseni Renaultilla 130kw on ilmoitettu 180hv:na. Kun muuntokerroin on 1,36 oikea luku olisi 177hv kuten esim. Saabilla on.

Muuten, se kysymykseni dieselin ja benskoneen teho- ym. eroista oli hieman huonosti muotoiltu. Tiesin kyllä, että powerdiesel on turboahdettu. Siksi vertasin sitä 1.8 litran ahdettuun bensakoneeseen, joka on täsmälleen samantehoinen kuin tuo diesel. Tosin tuosta bensakoneesta taitaa olla yli 150kw:n versio ja siihen ei kyllä dieselillä vielä pystytä tuolla iskutilavuudella.

Tapio Ketonen:

Ranskalaiset nyt ovat ranskalaisia. Direktiivi sanoo, että auton moottoriteho pitää ilmoittaa kilowateissa ja vääntö newtonmetreissä, ja mittaukset pitää tehdä EU-normin mukaisesti. Direktiivi sen sijaan ei kiellä vaikkapa hämäysmielessä ilmoittamasta tehoa myös missä tahansa muissa yksiköissä ja minkä tahansa muun normin mukaisesti mitattuna.

Niinpä fransmannit ilmoittavat tehot aivan kuten pitääkin kilowatteina, mutta jostakin syystä markkinamiehet tykkäävät kovasti suurempia numeroarvoja antavista hevosvoimista. Niinpä he ovat vielä ottaneet avuksi sen, että taannoinen DIN-normi oli hieman armeliaampi ja antaa aavistuksen suurempia lukuja.

Valehteluahan tuo tietenkin mielestäni on, koska poikkeavaa normia ei ilmoiteta, mutta ylipäänsä nuo hevosvoimat joutaisivat sinne samaan paikkaan kuin markatkin. Kilowatti on ollut ainoa virallinen tehon yksikkö jo pitkälle yli 20 vuotta. Mutta kun se suurempi hevosvoimaluku näyttää mainosmiehen silmään niin paljon komeammalta!

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.