Kysymys:

Nyt jurppii Ketonen, olen vuoden päivät ajellut autolla, jonka ns. EU-kulutuslukema pitäisi olla 5,4 litraa sadalla. Viiden kuukauden tarkan seurannan tuloksena kulutus pysyttelee 6 litrassa välillä hieman ylikin. Onko tällä EU-kulutus määrällä mitään tekemistä totuuden kanssa?
En mielestäni ole ajotavoiltani kaahari, enkä juurikaan ajele ylinopeutta. Auto on huollettu ajallaan ja useampaa eri huoltoaseman bensaakin on testattu.

Tapio Ketonen:

Sillä on sen verran tekemistä totuuden kanssa, että jos auton kulutus mitataan laboratoriossa voimassa olevan EU-normin mukaisesti, kulutuksen pitäisi olla tietyn toleranssin puitteissa tuo ilmoitettu eli 5,4 l/100 km.

Mittauksen ajo-ohjelma on teoreettinen, ja käytännön elämä poikkeaa siitä monin tavoin. Oleellista kuitenkin on, että kaikki autot mitataan samalla tavalla. Tulokset kuitenkin suhtautuvat todelliseen elämään eri tavoin.

Jotkut valmistajat ovat valinneet voimansiirron välityssuhteet enemmänkin virallista päästö- ja kulutusmittausta kuin käytännön elämää ajatellen. Jos välitykset eivät sovellu normaaliin ajoon, autolla joutuu ajamaan tavallista enemmän pikkuvaihteilla. Tällöin kulutus nousee. Jos taas valmistaja on valinnut välitykset käyttöominaisuuksien eikä pelkän kulutuksen ehdoilla, tilanne on todennäköisesti parempi. Tällöin käytännön kulutus voi olla jopa pienempi kuin EU-kulutus.

Silti ajotavoilla on kulutukseen aivan ratkaiseva vaikutus. Opettelemalla säästöajossa tarvittavia pikku kikkoja kulutuksesta lähtee helposti puoli litraa pois.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.