Kysymys:

Kerropa,mitä mieltä olet elektronisen ajovakauden hallinnan (ESP, VSC) toimivuudesta tavallisen autoilijan turvavarusteena. Ajattelen asiaa aivan omalta ikääntyvän ajan kannalta, joka on kiinnostunut turvallisuutensa lisäämisestä yllättävien tilanteiden hallinnassa. Tällaisia saattaisivat olla esimerkiksi kelin muuttuminen ajon aikana, musta jää, sohjo, lumen pakkautuminen liukkaaksi tai esim. keliin nähden liiallinen kaasunkäyttö ohitukseen lähtiessä tai liian nopea paluu omalle kaistalle ohituksen jälkeen. Tilanne voisi olla myös hätääntymisen estäminen auton joutuessa lievään liukuun kelistä johtuen. En siis ajattele nopeaa ajoa äärirajoilla, vaan aivan normaalia liikkumista. Ja sen kannattaako lisähinta maksaa, jokainen voi miettiä tykönänsä, kun tietää suunnilleen vaikutuksen turvallisuuteen.

Tapio Ketonen:

On ilman muuta selvää, että ajonvakautusjärjestelmästä saattaa olla hyötyä. Nykyisin auton joutuminen takapyöräluistoon on niin harvinainen ilmiö, ettei siihen osaa joka hetki olla varautunut. Järjestelmä todennäköisesti havaitsee luiston herkemmin kuin kuljettaja ja ryhtyy oikaisemaan sitä riittävän ajoissa.

ESP ei silti pysty pelastamaan läheskään kaikíssa tilanteissa, sillä jos keli on riittävän liukas, luisto ei oikene jarrullakaan halutulla tavalla. Silti se on käsitettävä jonkinlaiseksi henkivakuutukseksi, joten kannattavuutta on paha arvioida. Onneksi kilpailu alkaa tuoda nämä järjestelmät pikkuhiljaa tavallistenkin ihmisten ulottuville.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.