Kysymys:

Kerropa, miksi ja millä perustein vertailutesteissä "sitkeys" määritellään ajamalla 5-vaihteella 60-120 km/h ? Tämähän on miltei täysin riippuvainen välityssuhteista jos puhutaan samantehoisista autoista (kuten TL 3/2002 "Perheautot viivalla"). Mielestäni auto, kuten tässä jutussa Focus, jossa on tunnetusti "pitkät" välitykset, saa tarpeettoman huonot pisteet vain välityksiensä perusteella (vrt. esim Opelin tiheämpiin välityksiin). Kuitenkin käytännön tilanteessa ajaja valitsee vaihteensa auton mukaan, ja liikkuminen onkin jo ihan toista, viitaten ohituskiihtyvyyteen joka Focuksessa oli taas mitattu hyväksi. Eli kehotan muuttamaan termiä "Sitkeys" vaikka "Tohelon ajaessa yli suurella vaihteella nopeudesta xx-xxx". Jos sekunteja verrataan niin Focukselle (vääntö 145 Nm) mitattu sitkeys"arvo" 28,1 sek on yhtä "huono" kuin Volvo V70 2.5TD:lle (vääntö 280 Nm) mitattu arvo. Kukaan vaan ei taida tosissaan väittää Volvon kärsivän sitkeyden puuttesta, itse asiassa se pesisi tämän vertailujoukon mennen tullen "oikeata" sitkeysmittausta käyttäen ts. ajamalla sille sopivalla välitys/-nopeusaluella.

Tapio Ketonen:

Siinäpä se vitsi juuri piileekin. Jos autossa on lyhyet välitykset, sitkeysarvot ovat hyvät. Silloin kuitenkin joudutaan ajamaan korkeammilla kierroksilla, ja silloin kulutus kasvaa.

Hyvä sitkeys tekee ajamisen helpommaksi, kun ei tervitse koko ajan heiluttaa vaihdekeppiä. Se myös yleensä antaa paremman polttonestetalouden. Sitä vaihdekepin heilutusta kokeillaan kiihtyvyysmittauksessa.

Suorituskykyarvojen vertailussa mittapuuksi on järkevää ottaa saman luokan ajokit. Sitkeysmittaus aloitetaan tarkoituksellisesti liian alhaalta, koska tämä keino tuo selvemmin esiin tavallista paremmin vetävät autot. Toki mittausalue voisi olla muukin, ja etenkin kovakulkuisille dieselautoille tuo 60 km/h on liian alhainen, koska dieselien suurimmat käyntinopeudet ovat siinä 4000 kierroksen tienoilla. Jos naku kulkee vaikkapa 220 km/h, niin 60 km/h kohdalla koneessa on vain tuhatkunta kierrosta. Silti käytämme tätä mittaustapaa edellenkin, sen rajoitukset on toki huomioitava arvostelussa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.