Kysymys:

Tuli tuossa mieleen kun kaupassa autokemikaaleja katselin, että miksiköhän vielä kaupoissa myydään tuollaisia ympäristölle erittäin myrkyllisiä liuotinpesuaineita? Osa aineista muistuttaa lähinnä bensiiniä. Saatavillahan on useita erilaisia vähemmän myrkyllisiäkin liuotinpesuaineita. Juuri tuollaiset litran pulloissa myytävät aineet kun yleensä joutuvat suoraan maaperään, harvalla yksityishenkilöllä on asianmukaisia erottimia autotalleissaan tms. Ammattikäyttöönhän ei taas varmaan litran pulloissa liuottimia osteta. Kun noita myrkyllisiä aineita vielä myydään usein aivan pilkkahintaan, lienee ympäristökuormitus melkoinen. Harva viitsii valita kolme kertaa kalliimpaa ympäristöystävällistä liuotinta.

Tapio Ketonen:

Joissakin tapauksissa tarvitaan vielä tuhdimpiakin liuotinpesuaineita, mutta useimmiten todellakin luontoystävälliset aineet toimivat aivan riittävän hyvin. Olen jo muutaman vuoden ajan käyttänyt Würthin Pineline-liuotinpesuainetta hyvinkin moneen tarkoitukseen aina moottorin ja auton pesusta mattojen pesuun. Aine on mäntyöljypohjainen. Eikä tuo ole yhtään sen kalliimpaakaan kuin teollisuusbensiinipohjaiset aineet. Hyvään pesutulokseen tarvitaan hyvä painepesuri, lämmintä (tavalliselle pesurille ei kuumaa!) vettä ja riittävä vaikutusaika pesuaineelle. Näillä eväillä syntyy puhdasta ilman turhan ärjyjä aineitakin.

Useimmiten nuo liuotinpesuaineet eivät nykyisin sentään ole kovin pahoja myrkkyjä, mielestäni ne rasvat, joita moottoreista ym. pestään pois, ovat ongelmallisempia. Pesuainet pääosin haihtuvat ilmaan, mutta se pestävä roina menee maahan. Tuo liete olisi kyllä aivan selvästi ongelmajätelaitokselle kuuluvaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.