Kysymys:

Kerropa,miksi laiha seos kuumentaa 2-t moottorin epänormaalin kuumaksi? asianhan luulisi olevan päinvastoin, eli mitä enemmän energiaa käytetään, sen enemmän tulee hukkalämpöä. joskus olen kuullut jonkun selittävän ilmiötä siten, että "sillä bensalla jäähdytetään moottoria" tämä ei kai voi pitää paikkaansa?

Tapio Ketonen:

Kyllä bensalla on myös jäähdyttävä vaikutus, joten selitys pitää paikkansa. Seosta rikastamalla voidaan laskea palamislämpötilaa.

Laihan seoksen ongelma on se, että se palaa paljon nopeammin kuin normaali seos. Kun seos syttyy ja palaa tarkoitettua nopeammin, paine palotilassa nousee korkeammaksi. Tämä taas nostaa myös lämpötilaa. Käsikirjojen mukaan bensiinin ja ilman seoksen palamisnopeus on korkeimmillaan noin 10 % ilmaylimäärällä eli lambdan arvolla 1,1.

Tuo laihan seoksen nopeampi palaminen ja siitä aiheutuva liian aikainen paineen nousu saa aikaan nakutusta. Se taas aiheuttaa jopa äänen nopeudella eteneviä voimakkaita paineaaltoja. Ne yhdessä tavallista korkeamman lämpötilan ja paineen kanssa voivat vaurioittaa moottoria.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.