Kysymys:

Kuinka nykyisin määräytyy laki, pakettiautojen ns. tilapäisistuinten suhteen. Tarkoitan ns. 5 cm pehmikkeillä varustettuja istuimia esim. 3 3. Eli saako niitä rakentaa enää ja jos saa, millä edellytyksin?Sallitaanko niiden rakentaminen enää vain kuorma-autoksi rekisteröityihin malleihin? (esim. MB Sprinter, Chevy van yms.)...Itse olen etsiskellyt työajokiksi käyttööni VW Transporteria vm.92-94, jossa olisi ns.lisäpenkit,(3 4?) kun tarvitseisin tilapäisesti kuljettaa kyydissäni ihmisiä, eikä ole kiva "tunkea" tavaroiden sekaan, vaan matkustajat saisivat istua ryhdikkäästi, matkustamon puolella ja tavarat olisi väliseinän toisella puolella.(Olen joskus nähnyt jossakin ko. malleista myynti-ilmoituksen?)
Onko rakentaminen mahdollista MB Vitoon ? Ja onko sellaisia Vitoja ollut markkinoilla, joissa olisi ko. istuimet ?
Kaikki tieto ko. aiheeseen tervetullut, vasta alkaneelle yrittäjäneitoselle...KIITOS !

Tapio Ketonen:

Tuohon löytyy vastaus Valtion säädöstietopankki Finlexistä osoitteesta www.finlex.fi. Autoverolain 24 § kertoo asian niin tarkasti, että kopioin sen pääosin tähän:

Pakettiauto voidaan katsoa yksinomaan tavarankuljetukseen tarkoitetuksi, jos:
1) sitä ei kuljettajan istuimen ja tämän vieressä sijaitsevien enintään kahden muun kiinteän istuinpaikan lisäksi ole varustettu istuimin tai istuinten kiinnittämiseen tarkoitetuin laittein, lukuun ottamatta yhtä tilapäiseen käyttöön tarkoitettua istuinta tavaratilaltaan vähintään seitsemän kuutiometrin kokoisessa pakettiautossa ja tämän lisäksi yhtä tilapäiseen käyttöön tarkoitettua istuinta seitsemän kuutiometriä ylittävältä tavaratilan kultakin täydeltä kuutiometriltä;
2) tilapäiseen käyttöön tarkoitettuja istuimia on enintään kolme; ja
3) tilapäiseen käyttöön tarkoitetut istuimet on sijoitettu selkä menosuuntaan välittömästi kuljettajan istuimen ja sen vieressä olevien istuinten taakse.
Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, pakettiauto voidaan katsoa yksinomaan tavarankuljetukseen tarkoitetuksi, vaikka siinä on 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen kiinteiden istuimien lisäksi hyväksyttävät laitteet pyörätuolin kiinnittämiseksi ja näin varustetun pakettiauton tavaratilassa kuljetetaan pyörätuolia vakinaisesti käyttävää henkilöä. Arvioitaessa, voidaanko tavaratilaltaan vähintään seitsemän kuutiometrin kokoinen pakettiauto 1 momentin mukaan katsoa yksinomaan tavarankuljetukseen tarkoitetuksi, mainitut laitteet rinnastetaan tilapäiseen käyttöön tarkoitettuihin istuimiin.

Agricolaa lainaten: Mitä se on?
Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että MB Vitoon tai VW Transporteriin ei voi laittaa tilapäisistuinta, ei liioin useimpiin muihinkaan normaalikokoisiin pakettiautoihin. Istuinten nimenomaan pitää olla siellä tavaratilan puolella.

Tähän on yksi poikkeus. Jostain käsittämättömästä syystä liikenneministeriö myönsi aikanaan Metro-Auton maahantuomille, kuorma-autoiksi rekisteröidyille Chevy vaneille erivapauden, jolla lisäistuimia voitiin sijoittaa väliseinän etupuolelle etuistuinten taakse. Tämä kuitenkin loppui keväällä kaksi vuotta sitten.

Jos sinulla on kuorma-autokortti, voisit tietenkin hankkia käytetyn Chevy vanin. Ehkä kuitenkin kätevämpi ratkaisu on kyyditä se palvelusväki erikseen herroiksi henkilöautolla ja hankkia tavaroiden kuskaukseen Chevy vania paremmin sopiva ja kestävämpi pakettiauto.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.