Kysymys:

Kerropa,miksi usa-pick upeja ei tuoda maahan. vastasit aikaisemmin että ei ole kysyntää,en usko.onmyös kerrottu että ei täytä EU säännöksiä, ottakaapa asiasta selvää.Ruotsissa on chevy p-up myynnissä. Entä oma tuonti ruotsista tai jenkeistä suoraan?tyyppihyväksyntä on oleellinen asia. terv.jenkkiautosta pitävä

Tapio Ketonen:

Kaipa niitä tuotaisiin, jos kauppa kävisi. Asiasta kannatta kysellä Suoraan Metro-Autosta, joka noita jenkkejä lienee eniten tuonut.

EU-määräykset edellyttävät, että autoille haetaan tyyppihyväksyntä. Se taas on aika suuri ja kallis operaatio, joten jos myynti jää pieneksi, sitä ei välttämättä kannata hakea. Viimeksi jenkki-pickupeja myytiin Suomessa kuorma-autoina. Tässä piili se jippo, että näin voitiin kiertää autovero. Auton vain piti olla kokonaispainoltaan yli 3550 kg.

Jos Ruotsissa myytävillä autoilla on EU-tyyppihyväksyntä, niin silloin auton voi myös ostaa sieltä ja tuoda Suomeen, kunhan maksaa säädetyt verot ja maksut. Jenkeistä tuominen onnistuu käytännössä vain muuttoautona, itse tuotavaltakin vaaditaan se EU-tyyppihyväksyntä.

Suomi on autojen teknisissä vaatimuksissa muita maita tiukempi. Pari vuotta sitten liikenneministeriö yritti muuttaa säännöksiä helpommiksi, mutta automaahantuojien yhdistys Autotuojat ry onnistui torpedoimaan esityksen. Niinpä edelleenkään esim. Caterham Super Seven tai muut hyvin pienissä sarjoissa valmistettavat autot eivät pääse meillä liikenteeseen, koska muissa maissa niiltä ei vaadita erittäin raskasta ja kallista EU-tyyppihyväksyntää.

Mutta lohdutukseksi voin toki sanoa, että saahan Suomesta sentään japanilaisia pickupeja, vaikka ne yleensä lieneekin tehty Thaimaassa. Nämä samaiset autot menevät Amerikoissakin kaupaksi kuin häkä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.