Kysymys:

Kerropa, miten kävi kysymykseni, jonka esitin viime vuoden puolella, asia koski kimppakyytiä, ja siihen osallistuvien oikeus- ja vakuutusturvaa onnettomuustilanteessa? Vakuutusyhtiön kanta selvisi pian, mutta verottajan suhtautuminen kimppakyytiin jäi epäselväksi. Asiaa luvattiin selvittää, liekö unohtunut byrokratian rattaisiin?

Tapio Ketonen:

Tuo kimppakyytiasia on sellainen, että siihen tuskin saakaan mitään vastausta verottajalta. Tiukkaan lain pykäliä tulkitenhan asia on niin, että se kyyditys korvausta vastaan rikkoo pykäliä, pitäisi olla taksilupa. Jossakin päin taksimiehet ovat tehneet kimppakyydeistä ilmoituksia poliisille, tunnetustihan kalamiehet ovat miltei yhtä kateellisia kuin taksimiehet, eivät kuitenkaan aivan.

Verottajan kannalta oleellisinta lienee se, syntyykö toiminnasta verotettavaa tuloa. Periaatteessa tämän selvittämiseksi pitäisi siis olla kirjanpito. Ilmeisesti kuitenkin järki on päässyt voitolle, ja kimppakyydillä on ns. yleinen hiljainen hyväksyntä. Sehän on energiatalouden ja ympäristönkin kannalta järkevin ratkaisu.

Hyvin usein kimppakyytiasia hoidetaan siten, että esim. vuoroviikoin ajetaan toisen tai jonkun kimppaan osallisen autolla. Tällöin kustannukset menevät tasan rahan silti siirtymättä. Ongelmaksi tuo rahan käyttö menee mielestäni vasta silloin, jos maksettuja summia ryhdytään kirjaamaan johonkin talteen ja asiasta laaditaan tositteita. Ilman tositteita asiasta voidaan sanoa kuten Nummisuutarin Eero: Se on totta, mutta se todistettakoon, vaan niin en sano minä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.