Kysymys:

Autoverolain 3§ mukaan käytettynä maahantuotuun henkilöautoon saa vaihtaa 33% osista. Mikäli %-osuus ylitetään,ajoneuvo verotetaan uudelleen ensikertaa käyttöön otettavana. Erään autoalan lakimiehen mukaan pykälä on edelleen voimassa. Mitä tapahtuu jos em. auto joutuu liikennevahinkoon ja osista vaihdetaan yli 33%. Saako viranomainen tiedon virkateitse esim. vakuutusyhtiön kautta. Vai onko "kärähtäminen" sattumanvaraista. Onko tiedossanne tapahtuneita esimerkkejä?

Tapio Ketonen:

Tarkka sanonta ko. pykälässä on, että jos 33 prosenttia tai enemmän sen osista vaihdetaan. Suurin salittu prosenttimäärä siis on 32,9 %.

Kärähtäminen on sattumanvaraista, mutta jos työn teettäjänä on vakuutusyhtiö, siellä kyllä asia osataan ottaa huomioon. Käytännössä tästä seuraa, että auto menee helpommin lunastukseen. Vakuutusyhtiöt ovat jonkin verran nurisseet korinvaihtoautojen prosenteista, käytännössähän saattaa olla niin, että johonkin autoon ei voida laillisesti vaihtaa edes puskuria ilman että prosentit ylittyvät.

Erilainen prosentti Suomeen uutena ja käytettynä tuoduille olisi seuraavan EY-tuomioistuimeen johtavan valituskierroksen aihe.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.