Kysymys:

Kerropa,mikä on ns.maantiekulutus?nykyiselle autolleni ilmoitetaan tuoksi luvuksi 6,5/100 km.käytännössä kulutus on 7,5-8,0/100 km vaikka ajan usein koko mittausvälin pelkkää maantieajoa talvinopeusrajoituksia noudattaen rauhallisesti niinkuin tämmönen viiskymppinen pian kolmekymmentä vuotta ja yli 2 milj.KM;ä leivän perässä ollut kaupparatsu yleensä.
Edellisille autoilleni(Chevrolet Trans Port vuosimallit-98 ja -00) ilmoitettiin maantiekulutus 9,4/100km ja se myös piti totta.Kuukauden välein nollaamaani ajotietokoneen näyttöön oli muodostunut lukeme joka oli aina 9,2-9,5:n välillä,eli valmistajan ilmoitus piti paikkansa.Tokkopa tästä käräjille kannattaa lähteä jos mua on petetty,mutta Euro on paras konsultti kun seuraavan kerran menen autokauppaan.
Mitä mahtaa kuluttaa esim.Chevyn Trailblazer maantieajossa,onko kokemuksia,ei välttämättä paljon kympistä heitä jos "Genraalin"ilmoitukset ovat edelleen paikkansa pitäviä?Mikä tulee olemaan Volvo XC 90:n hintataso?
Näin kysyy;Voyager CRD 2,5 vm.01

Tapio Ketonen:

Autojen kulutus on ilmoitettava EU:n direktiivien ja Suomen lain mukaan siten, että autolle ilmoitetaan polttonesteen kulutus, joka on mitattu hyväksytyssä tutkimuslaitoksessa direktiiveissä mainitun normin mukaisesti.

Mikään direktiivi ei vaadi, että tuolla kulutuksella pitäisi olla mitään tekemistä auton todellisen kulutuksen kanssa. Jotkut valmistajat ovat virittäneet auton ominaisuuksia niin, että laboratoriossa mitattavat kulutuslukemat on saatu pieniksi, toiset taas ovat halunneet säätää auton ominaisuudet kohdalleen, oli kulutus sitten mitä tahansa.

Tämä johtaa usein siihen, että vaikeammissa olosuhteissa todellisuus erkaantuu laboratoriomittauksista. Ilmoitetun maantiekulutuksen ei silti pitäisikään olla sama kuin käytännössä mitatun kulutuksen, vertailuissa pitää käyttää autolle ilmoitettua virallista kulutuslukemaa, josta käytetään myös nimeä yhdistetty EU-kulutus.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.