Kysymys:

Auton takajarrut säädettiin huollossa, kun ne olivat "jumissa" Jarrujen säädön jälkeen jarrupolkimessa tuntuu poljettaessa tärinää ? Onko tuo vaarallista ? (Opel Vectra -91)

Tapio Ketonen:

Ensinnäkin: jumittuneita jarruja ei saada kuntoon millään "säädöllä". Ne pitää korjata ja putsata kunnolla. Pahimmillaan joudutaan uusimaan jopa jarrusylinterit. Jarrujen jumittumisen kaksi yleisintä syytä ovat jarrujen liian varovainen käyttö ja jarrunesteen vaihtamatta jättäminen.

Tärinä jarrupolkimessa ei pääsääntöisesti ole vaarallinen ilmiö. Tuo Vectra -91 ei vielä määrittele, onko autossa levy- vai rumpujarrut takana. Jos jarrulevyissä on ollut ruostelaikkuja, eivätkä jarrut ole toimineet lainkaan, levyjen syöpymät saattavat saada tuon tärinän aikaan. Jos taas kyseessä on rumpujarrut, ilmiö on hieman harvinaisempi.

Jarrujen tärinä ei kyllä tahdo asettua muulla keinolla kuin jarrulevyjen tai -rumpujen sekä vastaavasti -palojen tai -kenkien uusimisella. Jos levyt uusitaan, kannattaa uusia myös jarrupalat. Ja muistattehan, että jarruihin tehtävät korjaukset pitää aina tehdä samanaikaisesti sekä vasemmalle että oikealle puolelle.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.