Kysymys:

Kerropa,sammuuko automaattinen
auto jos vaihteenvalitsin on D
asennossa ja jarru painetaan
pohjaan. Aijon nimitäin hankia
automaattisen auton.

Tapio Ketonen:

Ei sammu. Normaalissa ajossa keppi väännetään ajon alkaessa D-asentoon, ja otetaan sieltä pois vasta kun ajaminen lopetetaan tai ryhdytään peruuttaman, jolloin se tietenkin on asetettava R-asentoon. Esimerkiksi liikennevaloissa seistäessä vaihde saa koko ajan olla D-asennossa.

Automaattiin liittyy pieni ryömintäominaisuus, vaihteen ollessa ajoasennossa auto pyrkii eteenpäin, joten jarrua on painettava koko ajan. Vaikka asiaan on tekninen peruste, tämä on myös turvatekijä, kuljettaja huomaa että auto voi kaasua painettaessa lähteä liikkeelle.

Tekninen peruste on se, että voima välittyy moottorista momentinmuuntimen kautta. Siinä moottoriin kytketty pumppupyörä pyörittää vaihteistoon kytkettyä turbiinipyörää öljyn välityksellä. Kun kierrokset laskevat, voimaa välittyy vähemmmän ja vähemmän, mutta aina kuitenkin jonkin verran. Normaalissa ajon aikaisessa pysähdyksessä tästä aiheutuva tehohäviö on kuitenkin niin olematon, ettei vaihdetta kannata ryhtyä siirtämään vapaalle. Asiantuntijat pitävät joidenkin käyttämää tapaa kytkeä automaatti aina pysähdyttäessä vapaalle jopa turmiollisena vaihteistolle.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.