Kysymys:

Kerropa,kumpi on viisaampi vaihtoehto kun olen hommaamassa alumiinivanteita autooni Seat Leon Tdi 110.Joko asenttaa alkuperäiset 195/65-15 kesärenkaat 7*15 vanteille vai hommata 205/55-16 7*16 vanteilla?Tiedän että tuo 205/55-16 on huonpmpi ajaa ainakin V5-toledossa,mutta kun rengas koko on vakio jo paremmin varustellussa Borassa niin onko sitten ero suuri suomen teillä?Entä sitten tuo vakio koko kun vanne muuttuu tuumaa leviämmäksi kuin alkuperänen,onko suurta vaikutusta?Alut ois nyt tarkotus kuitenkin hommata kun talvirenkaat asennettiin auton mukana tulleille vanteille.

Tapio Ketonen:

Tuo on ihan pelkkä ulkonäkökysymys. Jos rahaa on rajusti, niin siitä vain hankkimaan mahdollisimman matalia nakkeja alujen päälle. Tuo 55-sarja ei nykyisin enää tunnu niin äkkiväärältä ainakaan kaikissa autoissa kuin ennen, ehkä renkaat ovat kehittyneet ja alustatekniikka samoin.

Matalan renkaan haittoina ovat suurempi uraherkkyys, epätasaisuuksien voimakkaampi välittyminen koriin ja nopeampi kuluminen. Vähemmän varakkaille myös kalliimpi hinta on jonkinlainen haitta. Plussapuolta edustaa ulkonäön lisäksi tanakampi meno, suuntavakavuus on hieman parempi suorassa menossa. Kaarreajon täsmällisyydessä ilmeneviä eroja ei saa esiin laillisilla ajonopeuksilla.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.