Kysymys:

Autossani maksimi teho saavutetaan rmp. luvulla 5700. Paras vääntö taas löytyy rmp. ollessa 3300. Voisitko selitää suomeksi mitä tämä tarkoittaa ja miten havaitsen tämän jokapäiväisessä ajossa?

Tapio Ketonen:

Teho saadaan, kun kerrotaan vääntömomentti ja moottorin pyörimisnopeus. Suurin vääntömomentin lukuarvo saadaan yleensä varsin alhaisella käyntinopeudella, mutta kierrosten noustessa pienempikin vääntömomenttiarvo riittää nostamaan tehon korkeammaksi. Tästä syystä tehokäyrä nousee vaikka vääntömomentti laskee.

Jokapäiväisessä käytössä suurimman vääntömomentin käyntinopeutta ei välttämättä huomaa lainkaan. Tuolla käyntinopeusalueella kuitenkin moottori yleensä vetää sitkeimmin, joten ajaminen on miellyttävää. Dieseleissä tuo tuntuu selvemmin, koska suurin vääntö esiintyy matalilla kierroksilla.

Suurimman tehon käyntinopeutta taas käytetään peräti harvoin. Suurilla kierroksilla ajaminen on epämiellyttävää paitsi melun takia myös siksi, että pienikin kaasupolkimen liike vaikuttaa tehoon kovin paljon, ja se taas tuntuu auton liikkeessä joko repäisevänä kiihdytyksenä tai hidastavana nytkäyksenä. Lisäksi suurilla kierroksilla moottori toimii kovin epätaloudellisesti.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.