Kysymys:

Kerropa,onko ASR ESP tarpeellinen etuvetoautossa ja ovatko ed. mainitut kehittyneet vuodesta -99, jolloin ne testattiin Tuulilasissa?

Tapio Ketonen:

Tekniikan ja etenkin autoelektroniikan kehitys on ollut aika vauhdikasta, joten ihan varmasti uusimmat systeemit ovat paljon fiksumpia kuin tuolloiset.

Niin, se tarpeellisuus.... Tähän voisi sanoa, että 99,999 prosentilla ajomatkasta niitä ei tarvita. Nämä järjestelmät ovat vähän kuin turvavyöt ja -tyynyt, enimmäkseen tyhjän panttina. Mutta jos sitten kerran tuleekin se tilanne, että tällainen järjestelmä pelastaa ajamasta pois tieltä tai törmäämästä vastaantulijaan, niin se on varmasti tienannut hintansa.

ASR eli luistonesto on erityisen hyvä tehokkaassa takavetoautossa, sen ansiosta takavetoisella pärjää vähemmänkin kokenut kuljettaja. Etuvetoisessa vetävien pyörien sutiminen ei ole yhtä vaarallinen ilmiö kuin takavetoisessa.

Ei liioin ESP eli ajavakauden hallintakaan ole tarpeeton, mutta sen toimintaa ei siivosti ajava kuljettaja pääse yhtä usein kokeilemaan kuin luistonestoa. ESP ei auta, jos kaarteeseen ajetaan liian lujaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.