Kysymys:

Kerropa,onko diesel-autolle (Audi 80) haitaksi, kun kytkinpoljin poljetaan pohjaan jo risteystä lähestyttäessä ja pidetään pohjassa kunnes valot vaihtuvat? (Vaimoni tekee näin.)

Tapio Ketonen:

Ei se varsinaisesti haitaksi ole, mutta kyllähän se dieselin voimakas moottorijarrutus kannattaisi käyttää hyväksi. Tällöin ei tarvitsisi kuluttaa jarrupaloja hidastamisen alkuvaiheessa.

Sinänsä kytkintä ei kannata pitää pohjassa kovin pitkään. Kytkimen painelaakeri on tosin kestovoideltu ja se pyörii nykyautoissa yleensä aina, mutta kyllähän se rasittuu polkemisesta hieman enemmän. Toinen asia on se, että myös jalka rasittuu. Pitemmissä pysäyksissä siis olisi hyvä laittaa vaihde vapaalle. Joutuuhan sitä vaihdekeppiä kuitenkin jossakin vaiheessa liikuttamaan, yleensähän valoihin tullaan isommalla vaihteella ja lähdetään liikkeelle ykkösellä.

Mutta eipä tuo kytkimen polkeminen niin haitallista ole, että sen takia kannattaisi riskeerata perhesopua huomauttamalla asiasta! Voivat olla vähän herkkiä keskustelun aiheita nuo ajotottumukset...

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.