Kysymys:

kun on hankkimassa käytettyä alle vuoden 2000 vuoden pakettiautoa niin niiden käyttömaksuthan nousevat aika rajusti verouudistuksen myötä nyt askarruttaa sellainen seikka että kannattaisiko hankkia esim kuorma-autoksi rekisteröity pakettiauto kun hankinta hinnoissa ei eroa juurikaan vai koskeeko verouudistus myös kuorma-autoja?

Tapio Ketonen:

Juuri siitä syystähän muutama vuosi sitten kevyitä kuorma-autoja ostettiin moninkertainen määrä raskaisiin pakuihin verrattuna, koska kuorma-autosta ei peritä lainkaan ajoneuvoveroa eikä liioin autoveroa. Käyttövoimavero niillä on, ja se peritään kokonaismassan perusteella.

Käyttövoimaveron eli kansan suussa dieselveron määrä on 0,9 senttiä päivältä kokonaismassan alkavaa sataa kiloa kohti. Kuorma-auton kokonaismassa on vähintään yli 3500 kg, eli veroa menee vähintään 36 x 365 x 0,009 = 118,26 senttiä vuodessa.

Kuorma-autossa pitää olla nopeudenrajoitin, eli auto ei saa kulkea yli yhdeksääkymppiä. Rajoitin pitää tarkastuttaa korjaamolla ennen katsastusta, ja kaikkiaan sekä katsastus että vakuutusmaksut lienevät hieman arvokkaampia kuin pakuissa. Niin, ja tietenkin ajokortissa oitää olla C-kirjain. Tuo rajoitinpakko pudotti oleellisesti kuorma-autoiksi rekisteröityjen raskaiden pakujen määrää.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.