Kysymys:

Kysymykseni ja ehdotukseni koskee Kysy Ketoselta palstaa. Olen innokas Kysy Ketoselta palstan lukija ja ammatiltani IT-asiantuntija. Seuraavassa jotain ajatuksia ja kysymyksiä tästä palstasta ja Tuulilasin uudistuneesta nettipalvelusta.

1. Näyttää siltä, että Kysy Ketoselta palstalle pystyy esittämään kysymyksen ilman mitään tunnistautumista nimimerkillä. Sen sijaan Ketosen vastausten kommentointi onnistuu vain tunnistautumalla Facebookin, Yahoon, AOL:n tai Hotmailin kautta. Näyttääpä tuossa vasemmassa laidassa olevasta plus-merkin kuvasta avautuvan vielä muitakin mahdollisuuksia. Minusta on hieman ristiriitaista, että kysymyksen voi esittää nimimerkillä, mutta kommentointiin pitäisi tunnistautua periaatteessa omalla nimellä. Mikäänhän ei toisaalta estä luomasta vaikkapa Facebookkiin tunnuksia keksityllä nimellä. Tietenkin noiden amerikkalaisten tunnusten kautta kirjautuminen helpottaa myös NSA:n Kysy Ketoselta palstan seurantaa. Onko Kysy Ketoselta palstan siis todellakin tarkoitus toimia näin.

2. Oma ehdotukseni Kysy Ketoselta palstan toiminnalle olisi seuraava. Kysymyksiä voisi esittää ja Ketosen vastauksia kommentoida vain, jos on rekisteröitynyt Tuulilasin verkkopalveluun. Tällä tavalla ainakin asiatonta ja turhaa kommentoitia vältettäisiin. Ehkä sosiaalisen median kautta tunnistautuminen voidaan myös säilyttää, mutta mielestäni ehdottomasti pitäisi myös olla esittämäni mahdollisuus.

Lopuksi IT-alan ammattilaisen toivon menestystä Tuulilasin nettipalvelun kehittämiseen ja kärsivällisyyttä ihmisiltä. Asiat näissä hommissa ovat usein äärimmäisen hankalia.

Tapio Ketonen:

Ehdotukset ovat erinomaisia. Näissä vain tuppaa aika usein esiintymään myös NIH-ilmiötä, eli ulkopuoliset ideat eivät etene. Tuo Facebook-kommentointi on johtotason ideoita, joten toteuttava porras on joutunut sen tekemään ottamatta enempää kantaa asiaan ja sen järkevyyteen.

Eräs paha ongelma näissä kysýmyksissä ja kommenteissa on roskaposti. Pelkään pahoin, että tuonne kysymyslaariin alkaa jossain vaiheessa työntyä spammia. Tosin se ei pääse näkyviin, mutta turhien viestien poistaminenkin on aika työlästä. Vanhalle keskustelusaitille tunki kirjautumisvaatimuksesta huolimatta silloin tällöin kiinalaisia robottipostituksia, ja keskusteluissa ne myös pääsivät näkyviin, kunnes poistimme ne käsipelillä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.