Kysymys:

Kyse Ketoselta palstalla on ollut viime aikoina puhetta valoista ja polttimoiden vaihdosta. Tulevaisuudessa valot tulevat olemaan led-tekniikalla toteutettuja. Normaaliin kodin valaistukseen tarkoitetuille led-valoille lupaillaan jopa kymmenen vuoden käyttöikää. Miten on autojen led-valojen kanssa? Onko jo kokemuksia led-ajovalojen kestävyydestä.

Jos ajatellaan, että led-valot todella keskimääräisessä käytössä kestaisivät kymmenen vuotta, olisin ainakin itse valmis maksamamaankin niistä jonkin verran.

Tapio Ketonen:

Ledivaloja on jo jonkin aikaa käytetty autoissa. Esimerkiksi tuossa meidän vanhassa Citroën C5:ssämme lisäjarruvalo on toteutettu ledeillä. Auto on jo 11 vuotta vanha, ja ledit loistavat edelleen. Jouduimme kuitenkin korjaamaan lisäjarruvaloa, koska pari vastusta oli hapettunut rikki.

Todennäköisesti ledivalojen tulevat ongelmat liittyvätkin valojen tarvitsemaan muuhun elektroniikkaan, eivät niinkään itse valodiodeihin. Rakenne on kuitenkin varsin mutkikas, ja kun tiedetään elektroniikkavalmistajien pyrkimys käyttää mahdollisimman ohuita ja kapeita metallikalvoja painokytkentälevyissä, en menisi lyömään kovin suuria vetoja yli kymmenen vuoden käyttöiästä. Todennäköisesti valaisimia rikkoutuu jo aiemminkin, käyttöolosuhteet kun vaihtelevat suuresti.

Hienoisena yllätyksenä tuli aikanaan myös kaasupurkaus- eli ksenonpolttimoiden himmeneminen ajan myötä. Valonheitinledien kohdalta ei vielä ole kuulunut tietoja vastaavasta ilmiöstä, mutta ei se liene mahdotontakaan. Vuosien myötä tuo asia sitten selviää.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.