Kysymys:

Kysyin tätä asiaa jo pari viikkoa sitten saamatta kuitenkaan vastausta. Verkkopalvelussa oli taannoin juttu selvästi taantuneesta matkailuajoneuvojen myynnistä suomessa. Tilasto perustui virheellisesti MAT Ry:n omaan tilastoon. Jutusta kuluttaja sai sellaisen käsityksen että näin olisi koko alan todellinen tilanne, mitä se ei kuitenkaan ole. MAT Ry:n myyjä verkostoon ei kuulu kun osa suomalaisista maahantuojista. Joten henkilöautojen kohdalla olisi aivan sama kun julkaisisitte tilaston autojen kokonaismyynnistä suomessa käyttämällä vain esim.Laakkosen ja Volvo Auton myyntilukuja.

Suomeen rekisteröidyistä uusista matkailuajoneuvoista (Autot+Vaunut) n.25% tulee maahan MAT:Ry kuulumattomien maahantuojien ja yksityisten tuomina. Artikkelin olisi kuulunut käsitellä vain MAT järjestön jäsenten kaupan hiipumista, eikä koko alan joka kasvaa edelleen voimakkaasti. Oikeat kokonaisrekisteröinti tilastot saa kyllä selville AKE:sta tosin hajanaisesti tilastoituna.

Tapio Ketonen:

Autojen osalta rekisteröintitilastot on koottu - tietenkin - AKE:n tilastoista, joissa asiat kieltämättä on esitetty sekavasti. Matkailuautojen etsiminen ja tunnistaminen on todella vaikeaa. Sen kyllä näkee, että matkailuautoja tuodaan yksittäin, mutta silti ihmetyttää, että jokaiselle yksilölle pitää antaa rekisteröitäessä erilainen mallimerkintä. Tahallista vai osaamisen puutetta?

Vaunujen osalta tiedot suosituimmista malleista ovat tietenkin MAT:n antamia. Ymmärtääksemme myös MAT:n tiedot perustuvat viralliseen tilastoon, eivät jäsenyritysten myyntiin. Näin on ainakin ennen ollut. Tietojen kerääminen niinkin suuren jäsenistön keskuudesta taitaisi olla aika vaikeaa. Kokonaismäärä sen sijaan löytyy esimerkiksi tuolta:
http://lyhytlinkki.net/?uho051m7

Tilaston mukaan vaunuja rekisteröitiin vuonna 2006 yhteensä 1951 kappaletta, ja viime vuonna vastaava lukumäärä oli 1814. "Voimakas kasvu" on noiden lukujen perusteella legendaa. Kun kyseessä on yli seitsemän prosentin vähennys, paremminkin voitaisiin puhua voimakkaasta vähenemisestä. Matkailuajoneuvokauppaan eivät ole vaikuttaneet mitkään verotusmuutoksetkaan.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.