Kysymys:

Tuttavallani on MB 300 TDT 4-matic -91, hän väittää auton olevan huomattavasti hiljaisempi kuin esim. samanikäinen 300D T tai vaikka uudemmat mersut esim. 300D T vm. 2000. Hän ja kaverinsa ovat todella vakuuttuneita asiasta. Onko niin että Mercedes on tehnyt 1990:lla hiljaisempia autoja kun nykyään? Jostain muistan lukeneeni että -91-98 ässä olisi ollut 6-koneella (bensa) hiljaisempi kun -99 ja uudempi ässä.

Tapio Ketonen:

Desibelimittarillahan tuo selviäisi - ainakin osittain. Melu näet on suhteellinen asia, ja siihen miltä se tuntuu vaikuttaa hyvin paljon melun sävy.

Suuri osa sisämelusta syntyy renkaan ja tien välisestä kosketuksesta. Siitä syntyy värähtelyjä, jotka saattava resonanssin takia voimistua jossakin korin rakenteessa. Esimerkiksi tuo nelivetofarkku voi todellakin olla hiljaisempi, koska siinä on raskaammat alustarakenteet, ja ne saattavat imeä värähtelyjä tehokkaammin. Toinen asiaan vaikuttava tekijä on rengaskoko. Vanhassa mallissa renkaat saattavat olla korkeampaa profiilia, jolloin ne vaimentavat noita värähtelyjä tehokkaammin.

Melumittaukset sinänsä ovat yleensä varsin epäluotettavia, jos ne on tehty eri aikoina. Tiepäällysteen laadun vaikutus on suuri, ja pinnan karkeus vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.