Kysymys:

Pyöräilijänhän kuuluu väistää autoilijaa, jos hän ylittää tien suojatien kohdalla ns. pyörätien jatkeella. Ilman pyörätien jatkettahan pyöräilijä ei edes saa ylittää tietä ajamalla. Auton kääntyminen tai kolmio voi tietysti muuttaa tätä tilannetta.

Varsinaiseen kysymykseen. Ihan pilkkua viilaten lakitekstin mukaan: Missä vaiheessa pyöräilijä muuttuu jalankulkijaksi? Silloinhan väistämisvelvollisuus siirtyy autoilijalle. Jos pyöräilijä pysähtyy suojatien viereen ja laittaa jalkansa tueksi maahan, muuttuuko hän jalankulkijaksi? Vai muuttuuko hän jalankulkijaksi vasta jos laskeutuu satulalta ja laittaa kummatkin jalkansa maahan? Vai vasta siinä vaiheessa, kun kummatkin jalat ovat maassa ja siirtyy seisomaan pyörän jommalle kummalle puolelle? Vai pitääkö vielä pistää peräti pyörän tukijalka alas, ja laskea kädet irti tangosta ja kypärä pois päästä? Kuinka pitkälle näissä vaiheissa pitää mennä ennenkuin autoilijan pitää antaa tietä pyöräilijälle?

Ärsyttää nämä liikennesääntöjen tulkinnanvaraisuudet. Tietääkö Ketonen, vai kysynkö vielä Riihelän Eskolta? :-)

Tapio Ketonen:

Noita saivartelukysymyksiä voit kyllä aivan hyvin kysyä Eskolta. Nämä kysymykset ratkaisee lopullisesti Korkein oikeus. Yleensä asia sentään onneksi ratkeaa terveellä järjellä, mutta jos sellaista ei ole, niin...

Jalankulkijan ja pyöräilijän erottaminen ei onneksi useimmille tuota vaikeuksia. Jalankulkija voi kuljettaa mukanaan tavaraa, vaikka polkupyörää. Polkupyöräilijän tunnistaa siitä, että hän ajaa polkupyörällä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.