Kysymys:

Hei

Minulla on alkaunut palamaan ajoittain Mazda 323 1.6 2002 :ssa moottori ja pakokaasujärjestelmän varoitusvalo. Palaa noin 2-4 viikon välein pari päivää mutta häviää sitten ja huomaan että on alkanut palamaan nyt syksyllä/talvella enemmän. En haluaisi viedä autoa ainakaan samantien viedä kalliille korjaajalle asian korjaamiseksi.Mistähän minun kannattee alkaa etsimään vikaa, että saan asian korjatuksi? Minkä tyyppisestä viasta voisi olla kyse?

 

Tapio Ketonen:

Tuon ikäisessä autossa on jo OBD-järjestelmä. Sen vikamuistiin pitäisi tallentua vikakoodi, joka kertoo syyn varoitusvalon syttymiseen.

Vikakoodin saa selville OBD-lukulaitteella, joka liitetään OBD-pistokkeeseen. OBD-testi maksaa katsastuksessa parikymppiä, joten katsastusasema taitaa olla edullisin paikka vikakoodin selvittämiseen.Toinen vaihtoehto on joku tuttava, joka voi lainata OBD-lukijaa työpaikaltaan eli esimerkiksi korjaamosta tai ammattikoulusta.

Kun koodi on saatu selville, pitää vielä selvittää, mitä tämä koodi tarkoittaa. Se taas selviää listoista, joita löytyy netistä. Eräs tällainen lista löytyy sivustosta www.obdmaailma.com > vikakoodit ja niiden merkitykset. Listaus tosin on englanninkielinen, mutta sehän alkaa jo olla suunnilleen toinen kotimainen kieli.

Koodin selvittäminen ei vielä suoraan kerro, miksi valo syttyy, mutta se ainakin osoittaa, minkä laitteen virtapiirissä vika on esiintynyt. Kyseessä voisi olla kontaktiongelma jossakin liittimessä, mutta toki muitakin syitä löytyy. Pahimmillaan syynä voi olla jopa moottorin kuluneisuus. Kun vikakoodi on selvillä, ammattilainen osaa kertoa, millaisesta ja myös minkä hintaisesta viasta on kysymys.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.