Kysymys:

Subaru Outback 2002 ajettu 200000 km, palaa moottorin näköinen valo ajaessa ja käynnistäessä. Mikä vikana kun autossani rupesi palamaan tuo valo mittaristossa, kuvassa ilmeisesti moottori, ja onko tuo check engine? auto toimii moitteettomasti, ei lämmöt nouse yms. Voiko olla että kyseessä on vikailmoitus tietokoneelta tai yms.

Tapio Ketonen:

Kyseessä on ns. MIL-valo, lyhenne tulee englanninkielen sanoista Malfunction Indicating Light eli virheellisen toiminnan merkkivalo. Sen syttyminen tarkoittaa, että moottorin ohjausjärjestelmässä tai pakokaasujen puhdistusjärjestelmässä on jonkinlainen toimintahäiriö. Vian laatu selviää, kun auton OBD-pistokkeeseen kytketään OBD-testeri. Sen antama vikakoodi kertoo, mikllaisesta ongelmasta on kysymys.

Autolla ei kannata ajella tietämättä, missä on vikaa, sillä häiriö voi vaurioittaa katalysaattoria tai moottoria. Meillä ei sentään olla vielä niin pitkällä, että poliisi työntäisi testerin pistokkeeseen, ja kun testeri kertoo, miten pitkään autolla on ajettu valon palaessa, liian pitkästä ajomatkasta rapsahtaa sakko. Tähän on kuitenkin olemassa valmiudet, ja tällaiseksi voi tilanne joskus muuttua.

Toivotaan, että kyseessä on jokin yksinkertaisempi vika, mutta valo voi myös syttyä siksi, että moottori polttaa liikaa öljyä, ja poltonesteen suihkutuksen lambdasäätö ei pystykään enää säätämään seosta sellaiseksi, että pakokaasut puhdistuisivat riittävästi.Tällöin on edessä moottoriremontti, vähintään männänrenkaat pitää uusia.

Jos moottorin merkkivalo palaa, auto ei mene katsastuksessa läpi. Ei nyt kuitenkaan vielä maalailla piruja seinälle. Käy jossakin luetuttamassa vikakoodi, se ei vielä paljon maksa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.