Kysymys:

Mieltäni on kauan askarruttanut seuraavanlainen omituisuus, tapahtuuko ylinopeustapauksissa ns. oikeusmurha. Kun poliisin ohjeiden mukaan mitatusta nopeudesta pitää vähentää 3 km virhemarginaali, niin mahdollinen rangaistus annetaankin rangaistavuuden alle jäävästä nopeudesta.

Esim. ajan 11 km yli sallitun, saan rikemaksun joka kirjoitetaan nopeudesta 8 km yli, joka edellyttäisi huomautuksen kirjoittamista. Siis pitäisikö mitatusta ensin vähentää tuo 3 km ja rangaista siitä
jäljelle jääneestä lukemasta?

Nykytavalla on turha puhua virhemarginaalista, koska rangaistus tulee mitatusta eikä virhemarginaalilla korjatusta lukemasta, joten mitään virhemarginaalia ei käytännössä olekaan.
Kyllähän minäkin olen osannut lukea poliisin ohjeen, ja juuri siinä se ristiriita onkin, kun tekninen vähennys tehdään mitatusta nopeudesta, niin eikö madollinen rangaistus tulisi määrätä tämän korjatun lukeman mukaan? nykymuodossa aistäheuttaa vain hämmennystä, kun sakkoja saaneet ihmettelevät nopeuslukemia jotka voivat olla alle rangaistavuuden rajan.

Tapio Ketonen:

Kuten jo edellisessä vastauksessa tähän samaan kysymykseen kerroin, poliisin nettisivuilla on selvä ohje siitä, miten mitatusta ylinopeudesta rangaistaan.

Esimerkki: Auton nopeudeksi mitataan 60 km/h alueella 71 km/h. Ohjeen mukaan annetaan rikesakko, jos valvontaväline näyttää enemmän kuin 10 km/h ylinopeutta. Esimerkkitapauksessa ylinopeus on 11 km/h, eli rikesakko tulee. Jos mittaustulos on 70 km/h, ohjeen mukaan annetaan huomautus, joka voi olla kirjallinen tai suullinen.

Valvontavälineen tarkkuuden varmuusmarginaaliksi on säädetty 3 km/h, eli mitatusta lukemasta vähennetään rangaistusta määrättäessä 3 km/h. Käytännön vaikutusta tällä on silloin, kun mitattu nopeus on niillä rajoilla, että siirrytään sakotustaulukossa seuraavan rajan yli. Taulukossa puhutaan rajoituksen ylityksestä, ja tämän ylityksen määräämisessä käytetään tuota varmuusmarginaalilla korjattua mittauslukemaa.

Olisi toki ollut selkeämpää, jos tuossa mainitussa sakotusohjeessa olisi kerrottu rangaistusrajat todettujen ylitysten perusteella ja erikseen kerrottu, että todettu ylitys on mittalaitteen näyttämä miinus 3 km/h.

Tarkemmat ohjeet löytyvät Poliisin nettisivuilta löytyvästä julkaisusta Käsikirja seuraamusten määräämiseksi rangaistusvaatimus- ja rikesakkoasioissa. Sakotustaulukko löytyy sivulta 155.

www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/ExternalFiles/käsikirja_SUOMI_20062012/$file/käsikirja_SUOMI_20062012.pdf

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.