Kysymys:

Voiko 15-20 vuotiaaseen japsimoottoriin (200-300tkm ajettuun) käyttää sekaisin täyssynteettisiä 5W-30, 5W-40 ja 5W-50 öljyjä? Eli kysymys tarkoittaa siis sitä, kun kannujen pohjille on jäänyt eri öljynvaihtojen yhteydessä tuotetta. Jotkut väittää, ettei voi sekoittaa ja itse olen ajanut viimeiset 5 vuotta tällä periaatteella enkä ole ongelmia huomannut. Mitä sanoo asiantuntija?
Tiedän, että kysymykseeni on vastaus olemassa jo tuossa edellä, mutta itse en näe mitään syytä miksei voisi sekoittaa öljyjä keskenään.

Tapio Ketonen:

Periaatteessa moottoriöljyjen API-luokitukseen kuuluu vaatimus eri merkkisten öljyjen sekoitettavuudesta, joten eiköhän homma toimi myös teoriassa, kun kerran olet sitä soveltanut käytäntöönkin.

Noissa uusimmissa eurooppalaisissa moottoreissa pitää olla vähän tarkempana, niissä kun on tiukemmat vaatimukset öljylaaduille. Esimerkiksi Fordin moottorit vaativat ACEA A1/B1-luokitusten mukaista öljyä. Valmistajan ohjeista poikkeamisessa on aina olemassa riskinsä, joten aivan kaikenlaisia coctaileja ei kannata koneeseen kaataa. Vanhat japanilaiset eivät taida olla kovin kranttuja öljyjen hienouksille, onhan niitä myyty paljon Amerikassakin..

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.