Kysymys:

Mitä polttoainetta (95,98,99) kannattaa tankata ennen katsastusta että pääsee päästömittauksesta parhaiten läpi? Onko eroja, Alhaisemmat päästöt jne?

Tapio Ketonen:

Ei väliä, mitä tankkaat. Tärkeämpää on, että auto on lämmin, kun menet katsastukseen. Joissakin tapauksissa kaasutinpelejä on saatu täyttämään päästövaatimukset lisäämällä bensaan reilusti kaasutinspriitä,, mikä on laihentanut seosta ja laskenut häkäpitoisuutta. Oletan kuitenkin, että autosi on vuosimallia 1991 tai uudempi, eli siis jo varustettu katalysaattorilla. Tällöin säätöjärjestelmä säätää seossuhteen oikeaksi.

Muutama vuosi sitten käytin katsastuksessa vanhaa Opel Corsaa. Ensimmäisellä kerralla sen päästöt olivat liian suuret. Autossa oli muitakin vikoja, joten jouduin joka tapauksessa käymään uudelleen. Sain hyvän vihjeen, eräältä korjaamolta neuvottiin ajamaan juuri ennen katsastusta hyvä pätkä kaasu pohjassa. Ajoinkin sitten pätkän moottoritietä kolmosella täysillä ennen katsastusta ja päästömittausta. Nyt päästöt olivat kohdallaan.

Selitys kikkaan oli, että B-Corsan katalysaattori on kaukana moottorista, ja se lämpenee huonosti. Rankka ajo kuumensi pöntön, ja tällöin se puhdisti kuten pitikin. Kylmä katalysaattori ei toimi kunnolla.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.