Kysymys:

Tuulilasissa oli juttu että takavalot olis hyvä pyytää kytkemään päälle päivävalojen yhteydessä. Pyysin niin tehtäväksi Seat Exeooni, mutta sain vastauksen että auto tarvitsisi muutoskatsastaa sen jälkeen. Tämmöisestä ei ollut mainintaa jutussanne. Miten Ketonen kommentoi?

Takavalot on LED-toimiset, joten niiden vaikutus päästöihin on täysin olematon.

Tapio Ketonen:

Määräykset päiväajo- eli huomiovaloista ovat kieltämättä jossain määrin epäselvät. ECE-sääntö 48, jonka mukaan direktiivi 2008/89/EY  huomiovaloista määrää, kuitenkin sallii myös sellaisen kytkennän, että seisontavalot edessä ja takana sekä rekisterikilven valot palavat samaan aikaan huomiovalojen kanssa. Koska tätä muutosta ei mitenkään merkitä auton rekisteritietoihin, muutoskatsastusta ei tarvita.

Sinänsä parempi ratkaisu olisi, että ajovalot kytkeytyisivät ympäristön valaistuksen mukaan automaattisesti. Huomiovaloillahan ei lain mukaan saa ajaa, jos olosuhteet ovat sellaiset, että takavalot olisivat näkymisen vuoksi tarpeen. Tämä automatiikka olisi pitänyt myös säätää huomiovalojen tapaan pakolliseksi. Fiksuimmissa automalleissa se onkin ollut jo jonkin aikaa vakiovaruste.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.