Kysymys:

Peräkärryn rengaspaineista. Millaiset rengaspaineet kuuluisivat olla tuollaisessa kokonaismassa 750kg olevassa peräkärryssä jos kärry on lastattu maksimiinsa. Rengaskoko 155/70 -13.

Tapio Ketonen:

Tärkeintä on, että painetta on riittävästi. Noin pieni rengas kulkee tuollaisessa kuormituksessa aivan kantavuutensa äärirajoilla. STRO:n (Scandnavian Tyre & Rim Organization) normikirjan mukaan tuolle koolle suurin sallittu kuormitus on 387 kg ja tuolloin käytettävä paine 2,5 baria.

Kun otetaan huomioon kuormatun perävaunun mahdollisesti korkealla sijaitseva painopiste, hetkellisesti rengaskohtainen kuormitus voi ajotilanteessa mennä reilusti tuon ylikin. Niinpä pitäisin täydellä kuormalla ajettaessa sopivana paineena noin 3 baria. Liian korkea paine - kohtuullisissa rajoissa tietenkin  - ei aiheuta mitään ongelmia, mutta liian matala paine heikentää renkaan kestävyyttä ja tekee vaununkin veltommaksi vedettäväksi.

Korkeat paineet kannattaa laskea alemmiksi ajettaessa tyhjänä. Kevyt perävaunu pomppii helposti, ja kivikovat renkaat tehostavat tätä ilmiötä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.