Kysymys:

Minulla on uudehko henkilöauto, jossa on nykymuodin mukaisesti huomiovalotyyppiset päiväajovalot ja peräpää on pimeänä valoisaan aikaan. Kun kytken peräkärryn taakse, niin valoisaan aikaan peräkärryn ääri- ja takavalot ovat pimeinä. Vilkut ja jarruvalot luonnollisesti toimivat. Kysyisin pitääkö näin ollakin vai pitääkö peräkärryn kanssa kytkeä aina varsinaiset ajovalot päälle, jolloin sekä auton että perävaunun takavalot palavat. Onko perävaunun leveydellä merkitystä (autoa leveämpi, äärivalot) ?

Tapio Ketonen:

Ajovalojen tai huomiovalojen käyttöpakko on säädetty helpottamaan nimenomaan lähestyvien ajoneuvojen havaitsemista. Punaiset takavalot eivät paranna havaittavuutta lainkaan yhtä hyvin kuin eteen paistavat valkoiset valot. Jos pelkkä auto havaitaan päivällä takaapäin ilman perävaloja, ei perävaunu tee sitä mainittavasti heikommin havaittavaksi. Ajovaloja ei siis tarvita.

Eri asia on, että  monet ajavat noilla huomiovaloilla, joita myös päiväajovaloiksi kutsutaan, myös hämärällä sekä sumussa, sateessa tai lumen pöllytessä. Laki kuitenkin vaatii näissä olosuhteissa käyttämään nimenomaan ajovaloja, ja tällöinhän myös takapäässä valot palavat.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.