Kysymys:

Mitä laki sanoo seuraavasta: Täytyykö perävaunun takavalot palaa autossa, jossa on päivävalot aktivoituna ja auton omat takavalot eivät pala? Toinen kysymys koskee rengastusta: Olihan se niin, että jarruttomassa perävaunussa ei tarvitse olla talvirenkaita talvirengasaikana?

Tapio Ketonen:

Tuota valoasiaa ei ole tarkkaan määritelty, mutta mitäpä niillä perävaununkaan valoilla tekisi, jos auton perävalot eivät pala. Hämärällä on kuitenkin kytkettävä ajovalot päälle, jolloin myös takavalot ja perävaununkin valot syttyvät. Aika moni ajelee niillä päivä- eli huomiovaloilla vielä iltahämärissäkin.

Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä (4.12.1992/1257) sanoo 16. pykälänsä 2. momentissa näin:

Henkilöautossa (M1-luokka), jonka kokonaismassa on enintään 3,5 tonnia, ja pakettiautossa (N1-luokka), kokonaismassaltaan enintään 3,5 tonnin erikoisautossa sekä kokonaismassaltaan yli 0,75 tonnin ja enintään 3,5 tonnin perävaunussa (O2-luokka) on joulu-, tammi- ja helmikuun aikana käytettävä talvirenkaita, joiden kulutuspinnan pääurien syvyys on vähintään 3,0 mm.

Eli koska asetus ei vaadi alle 750 kg perävaunuihin talvirenkaita, kesärenkaatkin ovat lailliset. Ja mikä hassuinta, em. pykälän 1. momentin mukaan alle 750 kg perävaunussa urasyvyydeksikin riittää 1,6 mm myös talvella. Ehkä kuitenkin olisi fiksumpaa jättää moisilla luistimilla varustettu perävaunu talvikaudeksi seisomaan.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.