Kysymys:

Jokin aikaa sitten uutisoitiin että suorasuihkutusmoottorit päästävät pienhiukkasia jopa 1000 kertaisesti dieseleihin verrattuna. Onko olemassa mitattua tietoa asiasta? Esim. VAG konsernista löytyy n. 10 vuoden takaa FSI koneita ja samalta ajalta dieseleitä ilman hiukkassuodinta. Toinen vertailu esim. TSFI vs. TDI.

Tapio Ketonen:

Suorasuihkutteisten bensakoneiden pienhiukkasongelmaan törmättiin mittausmenetelmien parannuttua joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla. Tästä syystä päästörajoihin tuli raja-arvot suorasuihkutteisille bensiiinimoottoreille. 

Bensakoneiden huono puoli on, että hiukkasten koko on pienempi kuin dieseleissä. Pienet hiukkaset taas menevät ihmiskehon suojajärjestelmistä läpi, joten ne pääsevät helpommin elimistöön.

Hiukkaspäästöjä on tutkittu kansainvälisesti hyvinkin paljon, ja aiheesta löytyy netistä tietoa. Valitettavasti sieltä ei ainakaan pikaisesti löytynyt yksinkertaista selkeää vertailua dieselien ja bensiinimoottorien hiukkaspäästöistä ja niiden hiukkaskokojakautumasta. Laitetaan nyt kuitenkin tähän yksi linkki, kyseessä on italialaisen tutkimuksen yhteenveto, joka avautuu tästä linkistä.

Sivulla 6 on esitettu bensiinimoottorien hiukkaspäästöjen kokojakautumia ja sivulla 7 vastaavia jakautumia dieselmoottoreista.

 

 

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.